Türkiye'nin iletişimsel göç politikası; Twitter verisi üzerine bir analiz
Communicational migration policy of Turkey; An analysis on twitter data
  1. Tez No: 737538
  2. Yazar: TUĞSE SU TOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM GÜÇDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İletişim, Halkla İlişkiler, Dijital Halkla İlişkiler, Twitter, Migration, Communication, Public Relations, Digital Public Relations, Twitter
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türkiye çok çeşitli nedenlerle, her geçen gün artan sayıda göçmen nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Ev sahipliği yapılan nüfusun artması Türkiye için yeni sorumluluklar ve uygulamalarda bulunma zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda bu yeni sorumluluklardan birisi de ev sahibi ülke vatandaşları ile göçmenler arasındaki iletişimi sağlamaktır. Günümüz teknolojilerinin, çağın isteklerine cevap vermek için gelişiyor olması kamunun haber alma ihtiyacını karşılama şekillerini de etkilemektedir. Dijital iletişimin temel ögelerinden olan sosyal medya platformları ise, göçmenler ve ev sahibi toplum vatandaşları tarafından haber almak, talepte bulunmak ve fikir belirtmek için sıklıkla tercih edilmektedir. Sosyal medya platformları yapıları gereği anlık ve iki yönlü iletişime elverişli ortamlardır. Yaşanan teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak, sosyal medya bu yönü nedeniyle de tercih edilmektedir. Sosyal medya platformları sadece bireyler değil kurumlar tarafından da tercih edilmektedir. Hem göç idaresinden sorumlu kurumların hem de bakanlıklardan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kadar çok çeşitli kurumun sosyal medyada aktif olduğu görülmektedir. Kurumlar sosyal medyayı bir vakit geçirme yeri olarak değil, haberleşme ve tanıtım platformu olarak kullanmaktadır. Örneğin Göç İdaresi Başkanlığı'nın resmi Twitter hesabı bilgi akışı sağlamak ve etkinlikleri duyurmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'nin göç politikası kapsamında kullanılan dijital iletişim stratejileri ile halkla ilişkiler stratejilerine odaklanılmaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı'nın resmi Twitter hesabından alınan verilere uygulanan içerik çözümlemesi sonucunda Türkiye'nin mevcut halkla ilişkiler ve dijital iletişim stratejilerinin tek yönlü iletişimi baz aldığı ve sosyal medya platformlarının geleneksel halkla ilişkiler modellerine uyumlu olarak kullanıldığı ortaya konulmuştur. Yapılan araştırmalar ve kaynak taramalarıyla uygun olarak, bu betimlenen iletişim stratejilerinin eksiklerinin giderilmesi ve yeni stratejilerle ilgili öneriler çalışmanın sonuç kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey is home to an increasing number of immigrant population for a wide variety of reasons. The increase in the hosted population brings with its new responsibilities and practices for Turkey. In this context, one of these new responsibilities is to ensure communication between the citizens of the host country and the immigrants is well established. The fact that today's technologies are developing to respond to the demands of the new age also affects the way they meet the public's need to receive news. Social media platforms, which are one of the basic elements of digital communication, are often preferred by immigrants and citizens of the host community to receive news, to request and to express ideas. Social media platforms are environments suitable for instant and two-way-communication due to their structure. In connection with the technological developments experienced, social media is also preferred due to this aspect. Social media platforms are preferred not only by individuals but also by institutions. It is seen that both the institutions responsible for migration management and a wide range of institutions, from ministries to the Grand National Assembly of Turkey, are active on social media. Institutions use social media not as a place to spend time, but as a communication and promotion platform. For example, the official Twitter account of the Presidency of Migration Management is used for purposes such as providing information flow and announcing events. In this context, the study focuses on the digital communication strategies and public relations strategies used within the scope of Turkey's migration policy. In accordance with the content analysis implemented on Migration Administration's official Twitter account, it is represented that current digital communication and public relations are based on one-way communication and social media platforms are used in accordance with the traditional public relations models. In accordance with the research and literature review conducted, suggestions on eliminating the deficiencies of these described communication strategies and new strategies were presented in the final part of the study.