Eğitim eşitsizliklerinin sınıf içi pratiklere ve öğrencilerin gelişim alanlarına yansımaları
Reflections of educational inequalitties on classroom practices and students' development areas
- Tez No: 737554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel sermaye, kümülatif sermaye, toplumsal eşitsizlik, eğitim eşitsizliği, dezavantajlı öğrenciler, Cultural Capital, Cumulative Capital, Social Inequality, Educational Inequality, Disadvantageous Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Toplumsal eşitsizlikler, toplumsal bir alan olan eğitim alanını da etkilemektedir. Eğitim alanının iki önemli aktörü olan öğrenci ve öğretmenler, söz konusu eşitsizliklerden yoğun bir şekilde etkilenmektedir. Bu amaçla araştırmada eğitim eşitsizliklerinin sınıf içi pratiklere ve öğrenci gelişim alanlarına yansımaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında Düzce ilinde çeşitli okul türü ve kademesinde görev yapan 25 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler, içerik analizine ve yorumlayıcı fenomenolojiye tabi tutularak çözümlenmiştir. Araştırmada sınıf ortamında dezavantajlı konumda yer alan parçalanmış aile mensubu, engelli, gelişim geriliği olan, okul dışında çalışmak zorunda kalan, yoksul ve yoksun bırakılmış çocukların sınıf içi pratiklere katılımlarına ve gelişim alanlarındaki durumlarına odaklanılmıştır. Araştırma sonucunda dezavantajlı öğrencilerin ailelerinden miras edindikleri kümülatif sermaye hacminin yetersizliği nedeniyle sınıfa ve okula uyum sağlayamadıkları, düzen bozucu ve kural tanımaz davranışlar gösterdikleri, öğrenme-öğretme faaliyetlerine aktif katılamadıkları, akademik ve kişilik gelişim alanları başta olmak üzere tüm gelişim alanlarında akranlarına göre gelişim süreçlerinin negatif ve ağır seyrettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin sınıf içerisinde eşitsizlikler ile mücadelede zorlandıkları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social inequalities also have an impact on education, which is a social field. These inequalities have a significant impact on students and teachers, two key actors in the field of education. In order to accomplish this, we examined the effects of educational inequalities on classroom practices and student development areas in our research. In the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with 25 teachers working in various school types and levels in Düzce during the 2021-2022 academic year. The research data was analyzed using content analysis and interpretive phenomenology. The study focused on the participation in classroom practices and developmental conditions of children with broken families, disabled, developmental delays, forced to work outside of school, poor and deprived children who are at a disadvantage in the classroom environment. According to the findings of the study, disadvantaged students could not adapt to the classroom and school because of the inadequacy of the cumulative capital volume they inherited from their families, they displayed disruptive and unruly behaviors, they could not actively participate in learning-teaching activities, and their development processes were negative and slow compared to their peers in all areas of development, particularly academic and personality development. It has also been discovered that teachers struggle to deal with inequalities in the classroom.