Geri Dön

Türk modernleşme sürecinde annelik kimliğinin kurulması

Consteuction of identity of motherhood in Turkish modernization processes

  1. Tez No: 73759
  2. Yazar: AKSU BORA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ALTUNTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 121

Özet

ÖZET Türkiye'de yaşanan modernleşme süreci, gündelik yaşam pratiklerinde, tutum, yaklaşım, inanç ve zevklerde de bir değişime yol açmıştır. Bu iki düzey arasındaki ilişkiler, farklı yaklaşımlarla ele alınabilir. Bu yaklaşımların en bilineni ve en fazla kabul görmüş olanı, klasik modernleşmeci yaklaşımdır. Buna göre modernleşme doğrusal bir süreç olarak yaşanır, ekonomik, siyasi ve hukuki değişimler, aile hayatında, inanç ve değerlerde, gündelik pratiklerde aynen yansır. Modernleşme sürecine giren bir toplumda örneğin kentleşme ve çekirdek aileye geçiş, aile içindeki ilişkilerin“demokratikleşmesi”, birlikte gözlenen değişimler olacaktır. Oysa, bütün bu değişim süreci çok katlı, çok boyutlu, üstelik farklı yönlere doğru da olabilen pek çok alt-süreçleri içermektedir. Bu nedenle,“modernleşme”adı verilen toplumsal değişimi anlayabilmek için, bütünü görebilmek kadar, parçaları da ayrı ayrı, kendi dinamikleri içinde ele almak, önemlidir. Bu tezde, sınırlı bir toplumsal kesimden kadınların anlatımları kanalıyla annelik rolü ve çocuklara verilmek istenen değerlerin iki kuşakta nasıl bir değişim gösterdiği izlenmiştir. Annelik rolüne bakılırken, kadınların aile içindeki konumları da ele alınmış, bu konumun değişiminin klasik modernleşmeci yaklaşımlarda öngörülene uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Varılan sonuçlar, modernleşme kuramlarının bireysel düzeyde öngördüğü değişimlerin kısmen gerçekleştiğini, ancak özellikle kadınların kendi aileleriyle, anneleriyle dayanışma ilişkilerinin bu kuramlarda öngörülen yönde değişmediği, bireyselleşme-bağımsızlaşma olarakıiı adlandırılabilecek değişim ekseninin iki kuşaktan kadınlar tarafından farklı biçimlerde yaşantılandığını ve algılandığını göstermektedir.

Özet (Çeviri)

IV SUMMARY The modernization process practiced in Turkey have brought about a difference in daily practices, attitudes, approaches and beliefs. The relations between these two levels can be analysed through different approaches. One of the most recognized one is the classical modernization approach. According to this approach, modernization is a clear process in which the changes in economy, politics and law directly reflects into family life, beliefs, values and daily life practices. In a society which is on the verge of modernization, urbanisation, the transformation of nuclear family, the democratisation of family relations will be the direct outcome of this process. However this process covers many sub-processes with multi levels and multi dimentions. Such sub-levels may take different forms. For this reason, in order to understand modernization, it is important to analyse every step one by one to capture the dynamic change as a whole. In this thesis, the changes in the maternity role of women and values given to children have been analysed in two generations through the stories of women themselves. While analysing the maternity role, the position of women within the family has been taken into account and analysed in regard to the classical modernization approaches. As a result, while the changes in the individual level as foresighted by the modernization theories are partially realised, the solidarity relations of women with their families and their mothers in particular have not changed as expected in these theories. The change axis that can be named as individualisation/autonomy dimension have been perceived and practiced in different manners by these two generations.

Benzer Tezler

  1. Halide Edip Adıvar ve romanlarında Cumhuriyet Dönemi yeni kadın kimliği

    Halide Edip and Republic Period new female identity in her novels

    ECE PARALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Siyasal BilimlerAnkara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TANER TİMUR

  2. Atatürk dönemi'nde Türk kadınının modernleşme süreci ve kadın hakları: Atatürk'ün söylemleri bağlamında bir inceleme (1923-1938)

    The modernization process of Turkish women and women's rights during the Atatürk era: An analysis in the context of Atatürk's discourses (1923-1938)

    FEYZA ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    TarihİSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEYNEP BANU DALAMAN

  3. Modernleşme sürecinde Türk aile değerlerinde değişim (Karaman örneği)

    Change in Turkish family values in the modernization process (The case of Karaman)

    FATMA NUR YAYLALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinSüleyman Demirel Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM SÖZER

  4. Modernleşme sürecinde Türk aile yapısına Kadınlar Dünyası dergisinin bakışı (Sayı: 1-144)

    The view of Kadınlar Dergisi magazine on Turkish family structure during process of modernization

    SAMİYE TUNÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    TarihKilis 7 Aralık Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ GÜLCÜ

  5. İslami basında kadın imgesi

    Image of women in the islamic press

    ENES BALOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    GazetecilikSelçuk Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜNYAMİN AYHAN