8. sınıf matematik dersi ödev takip etme sıklıklarının öğrencilerin matematik dersi başarısına etkisi
The effect of 8th grade mathematics course frequency of homework followig on students success in mathematics course
  1. Tez No: 737615
  2. Yazar: HATİCE BÜŞRA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS 2019, matematik, ödev takip etme sıklıkları, TIMSS 2019, mathematics, homework follow-up frequencies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, 8. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi ödevlerinin takip edilme sıklıklarının öğrencilerin matematik dersi başarısına etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın modeli matematik öğretmenlerinin ödev takip etme sıklıkları ile öğrencilerin matematik dersi başarısı arasındaki ilişkiyi incelendiği için bu araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. TIMSS 2019 uygulamasına katılan Kore, Türkiye ve Mısır ülkelerinin 8. Sınıf öğrencileri ile matematik öğretmenleri araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları 8. Sınıf öğrencilerine uygulanan matematik başarı testi ve matematik öğretmenlerine uygulanan öğretmen anketinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri TIMSS'in resmî web sitesindeki 2019 Uluslararası Veri Tabanı'ndan elde edilerek kullanılmıştır. Araştırmanın verileri analiz edilirken IEA Hamburg'un geliştirmiş olduğu uygulama IEA IDB Analyzer kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara bakıldığında 8. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi ödev takip etme sıklıklarının öğrenci başarısına etkisi sadece Kore'deki ödev takip uygulamalarından ödevi sınıfta tartışma ve ödevin tamamlanıp tamamlanmadığını izleme sıklıkları ile öğrenci başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Türkiye ve Mısır'daki 8. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi ödev takip etme sıklıkları ile öğrenci başarısı arasında ise istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen diğer bir bulguya göre ödev takip uygulamalarının öğrenci başarısına etkisi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Ödev takip uygulamalarından ödevi sınıfta tartışmak ve ödevin tamamlanıp tamamlanmadığını izleme uygulamaları Kore'de öğrencilerin matematik dersi başarısına pozitif yönde bir etkisi bulunmaktadır. Türkiye ve Mısır ülkelerinin öğrencilerinde ise matematik dersi başarısına pozitif bir etkisinin olmadığı görülmektedir. Bir başka bulguya göre ise araştırmada yer alan üç ülkeden Kore, Türkiye ve Mısırda ödev takip etme uygulamalarından en sık yapılan ödev takip uygulamasının ödevin tamamlanıp tamamlanmadığını izlemek olduğu belirlenmiştir. En az sıklıkla yapılan ödev takip uygulaması ise Türkiye ve Mısır'da öğrencilerin kendi ödevlerini kendilerinin düzeltmelerini sağlamak, Kore'de ise ödevi sınıfta tartışmak ve ödevi öğrencilerin notlarına katkıda bulunmak için kullanma uygulamaları en az sıklıkla yapılan uygulamalar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of the frequency of following the mathematics lesson homework of the 8th grade students on the mathematics lesson success of the students. The model of this research is the relational screening model, since the relationship between the frequency of following homework by mathematics teachers and the success of students in mathematics lesson. The 8th grade students and mathematics teachers of Korea, Turkey and Egypt countries participating in the TIMSS 2019 application constitute the study group of the research. The data collection tools of the research consisted of a mathematics achievement test applied to 8th grade students and a taecher questionnaire applied to mathematics teachers. The data of the research were used by obtaining from the 2019 International Databese on the official websites of TIMMS. While analyzing the data of the research, IEA IDB Analyzer, the application developed by IEA Hamburg, was used. Considering the findings obtained from the research, a statistically significant difference was found between the effects of the 8th grade students frequency of following homework in mathematics course on student success, and only between the frequency of discussing the homework in the classroom and monitoring whether the homework was completed or not, which is among the homework follow-up applications in a Korea. There was no statistically significant difference between the frequency of following the mathematics course homework and the success of the 8th grade students in Turkey and Egypt. According to another finding obtained from the research, the effect of homework tracking practices on student success varies from country to country. Among the homework follow-up applications, discussing the homework in the class and monitoring whether the homework is completed have a positive effect on the succcess of students in mathematics in Korea. It is seen that there is no positive effect on the success of the mathematics course in the students of Turkey and Egypt. According to another finding, it was determined that the most common homework follow-up application among the homework follow-up applications in Korea, Turkey and Egypt from the three countries included in the study was to monitor whether the homework was completed. The least frequently used homework follow-up application is to have students correct their own homework in the classroom and using the homework to contribute to the grades of the students are seen to be the least frequent applications.