İşsizlik sigortası ve Türkiye'de işsizlik sigortası uygulamasının gelişimine yönelik inceleme
Unemployment insurance and a review on the devolopment of unemployment insurance implementation in Turkey
- Tez No: 737622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KÜLÜNK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İşsizlik Sigortası, İşsizlik Sigortası Fonu, Unemployment, Unemployment Insurance, Unemployment Insurance Fund
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de işsizlik sigortası uygulamasının 2002-2021 yılları arasındaki gelişimi incelenmiştir. Türkiye'de işsizlik sigortasının uygulanmaya başlamasından günümüze kadarki süreçte ne düzeyde gelişim gösterdiğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, işsizlik sigortasının yürütülmesinden sorumlu olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yayımlanan resmi istatistikler, bültenler ve raporlardan yararlanılarak doküman analizi yapılmıştır. Çalışmada 2002-2021 yılları arasındaki veriler karşılaştırmalı yorumlanmıştır. Yapılan analiz sonucunda Türkiye'de 2002-2021 arasında işsizlik ödeneğine başvuran sayıları sürekli artış göstermiştir. Ancak işsizlik ödeneğini hak eden sayılarının beklenilen düzeyde olmadığı görülmüştür. 2003-2011 yılları arasında işsizlik ödeneğine başvuranların en az ortalama %81'i hak kazanırken, 2012-2021 yılları arasında hak kazananların oranı ortalama %46,1'e kadar düşüş göstermiştir. İşsizlik sigortası fon varlığı incelendiğinde ise, 2002-2019 yılları arasında fon varlığı sürekli artış göstermiştir. Ancak 2020 ve 2021 yıllarına gelindiğinde fon varlığında azalma ve fon giderlerinin fon gelirlerini aştığı görülmüştür. Çalışma sonucunda işsizlik sigortası hak kazanma koşullarının hafifletilmesi, kapsamının genişletilmesi ve fon gider kalemlerinin azaltılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of unemployment insurance in Turkey between 2002-2021 was examined. It is aimed to reveal the level of development in the process from the beginning of the implementation of unemployment insurance in Turkey to the present day. For this purpose, document analysis has been carried out using official statistics, newsletters and reports published by the Turkish Employment Agency (ISKUR), responsible for the execution of unemployment insurance. In the study, data from 2002-2021 was interpreted comparatively. As a result of the analysis, the number of people applying for unemployment allowance between 2002-2021 in Turkey has increased continuously. However, it has been found that the number of those who deserve the unemployment allowance is not as expected. Between 2003 and 2011, at least 81% of those who applied for unemployment benefits were eligible, while the rate of those who were entitled decreased to 46.1% on average between 2012-2021. When the unemployment insurance fund asset was examined, the funds asset increased continuously between 2002-2019. However, by 2020 and 2021, it was found that the fund assets were reduced and fund expenditures exceeded fund revenues. As a result of the study, it is recommended to mitigate the conditions of being qualified for unemployment insurance, expand its scope and reduce fund expenditure items.