Uzaktan eğitim yoluyla yürütülen mesleki gelişim faaliyetlerine yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on professional development activities conducted through distance education
- Tez No: 737732
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL KABLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Öğretmen Eğitimi, Hizmet İçi Eğitim, Uzaktan Hizmet İçi Eğitim, Mesleki Gelişim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı internet tabanlı uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilen mesleki gelişim faaliyetleri hakkındaki öğretmen görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen bu araştırma nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubu Kocaeli ilindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan ve uzaktan eğitimle yürütülen mesleki gelişim çalışmalarına katılmış farklı branşlardaki 20 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve yapılan görüşmeler çevrimiçi platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde elde edilen verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen en temel sonuç, öğretmenlerin uzaktan eğitim yoluyla katıldıkları hizmet içi eğitim faaliyetlerini tercih edilebilir bulmalarıdır. Çalışmadan elde edilen bir diğer temel sonuç; öğretmenlerin uzaktan hizmet içi eğitim süreçlerinde; iş yoğunluğu, özel hayat, motivasyon kaybı ve öz disiplin eksikliği gibi nedenlerden dolayı bireysel zorluk yaşamalarıdır. Uzaktan hizmet içi eğitim faaliyetlerinin olumlu yönleri daha çok kolay ulaşılabilirlik, esneklik, zaman ve mekândan bağımsızlık üzerine yoğunlaşmakla beraber; meslektaşlar arasında deneyim paylaşımını artırması, uzaktan hizmet içi eğitimlerin geniş bir kapsama sahip olması ve bireysel öğrenme konusunda bireylere özgürlük tanımasına dayandırılmıştır. Uzaktan hizmet içi eğitim faaliyetlerinin olumsuz yönleri ise daha çok etkileşim kısıtlılığı, anında soru cevap yapılamaması, uygulamalı etkinliklerin gerçekleştirilememesi, eğitim uzmanlarının yetersizliği ve süreçte yaşanan teknik aksaklıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen temel sonuçlardan biri de; öğretmenlerin uzaktan eğitim faaliyetlerinde uzman seçimi, ihtiyaç analizi, küçük gruplarla etkileşimli çalışmaların yapılması ve uzaktan hizmet içi eğitim çalışmalarının sürekliliğinin sağlanması hususlarında bazı önerilere sahip olmalarıdır. Bu bağlamda araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uzaktan eğitim ile yürütülen mesleki gelişim faaliyetlerinin iyileştirilmesi adına bazı geliştirici çalışmaların yapılması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to reveal teachers' opinions about professional development activities carried out through internet-based distance education. This research is a qualitative study aiming to determine the views of teachers on professional development studies carried out through distance education. The research study group consists of 20 teachers from different branches who work in the public schools affiliated with the Ministry of National Education in Kocaeli and participated in professional development studies carried out with distance education. As a data collection tool in the study, a semi-structured interview form developed by the researcher was used and the interviews were conducted through online platforms. Content analysis technique was used in the analysis of the data gathered from the interviews. The main result obtained from the research is that teachers find in-service training activities in which they participate through distance education preferable. Another main result obtained from the study is that teachers experience individual difficulties due to reasons such as workload density, private life, loss of motivation, and lack of self-discipline in the distance in-service training processes. Although the positive aspects of distance in-service training activities are mostly focused on easy accessibility, flexibility, independence from time and place; it is based on increasing the sharing of experience among colleagues, having a wide scope of distance in-service training, and allowing individuals freedom in individualized learning. The negative aspects of distance in-service training activities are mostly related to the limitation of interaction, the inability to answer questions instantly, the inability to perform applied activities, the inadequacy of training experts, and the technical problems experienced in the process. One of the main results obtained from this study is that teachers have some suggestions about choosing experts in distance education activities, analysis of needs, conducting interactive studies with small groups, and ensuring the permanence of distance in-service training activities. In this context, in the light of the results obtained from the research, it can be said that some improving steps should be taken to improve the professional development studies carried out with distance education activities.