Pandemi döneminde öğretim elemanlarının çevrimiçi eğitime hazırbulunuşlukları ve uzaktan öğretime yönelik deneyimlerinin incelenmesi
Examination of instructors' readiness to teach online and the experiences related to distance learning during the pandemic period
  1. Tez No: 737760
  2. Yazar: ZEYNEP ŞULE TEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR GEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Öğretim, Öğretim Elemanı, Yükseköğretim, Pandemi Dönemi, Distance Learning, Instructor, Higher Education, Pandemic Period
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, pandemi döneminde uzaktan öğretim ile ders vermekte olan öğretim elemanlarının çevrimiçi eğitime hazırbulunuşlukları ve uzaktan öğretime yönelik deneyimleri incelenmiştir. Araştırmaya 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde Kocaeli Üniversitesinde görev yapmakta olan ve uzaktan öğretim ile ders vermekte olan farklı unvanlara sahip öğretim elemanları gönüllülük esasına dayalı olarak katılmıştır. Araştırma, nicel ve nitel araştırma yönteminin birlikte kullanıldığı karma araştırma modeli ile gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen araştırmada verilerin toplanması maksadıyla; nicel veriler için Hoşgörür ile Adnan (2018) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Çevrimiçi Öğretime Hazırbulunuşluk Anketi”ve nitel veriler için ise araştırmacı tarafından hazırlanan“Pandemi Döneminde Öğretim Elemanlarının Uzaktan Öğretim İle İlgili Deneyimlerinin Belirlenmesine Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretim elemanlarının uzaktan öğretim etkinliklerini gerçekleştirmede öz yeterlilik algılarının iyi seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının uzaktan öğretimle derslerin teorik kısımlarının verilmesinin uygun olacağını düşündükleri görülmüştür. Derslere devam zorunluluğunun olmamasının derslere katılımı düşürdüğü, iletişim ve etkileşimi engelleyen bir faktör olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır. Öğrencilere donanım ve altyapı sağlamanın sürecin gerekliliği olduğu, ayrıca öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından internet ağının hızı ve kesintilerinin süreçte karşılaşılan en büyük teknik sorun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, instructors' readiness to teach online and the experiences of distance education who teach with distance education during the pandemic period were examined. Instructors with different titles working at Kocaeli University in the 2020-2021 academic year and teaching by distance education participated in the study on a voluntary basis. In the research, a mixed research model, in which quantitative and qualitative research methods are used together, was preferred. In the research, the“Readiness to Teach Online Survey”adapted into Turkish by Hoşgörür and Adnan (2018) was used to collect quantitative data as a data collection tool. In the collection of qualitative data, the“Semi-Structured interview form for Examining instructors' experiences related to distance learning during the Pandemic period”prepared by the researcher was used. As a result of the research, it was concluded that the self-efficacy perceptions of the instructors in performing distance education activities were at a good level. It was seen that the instructors thought that it would be appropriate to give the theoretical parts of the courses through distance education. It has been revealed that the absence of compulsory attendance to classes reduces attendance and is seen as a factor that hinders communication and interaction. It is necessary to provide students equipment and technical infrastructure. In addition, the instructors stated that the speed and interruptions of the internet network were the biggest technical problems encountered during the process.