Üniversite yabancı dil hazırlık programında öğrenim gören öğrencilerin özerk öğrenme ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between autonomous learning and anxiety levels of students studying in the university foreign language preparatory program
  1. Tez No: 737862
  2. Yazar: CEREN ÜNSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN ŞUMUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Özerkliği, Yabancı Dil Öğrenimde Kaygı, Üniversite İngilizce Hazırlık Öğrencileri, Learner Autonomy, Anxiety in Foreign Language Learning, University English Preparatory Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada üniversite yabancı dil hazırlık sınıfı programında öğrenim gören öğrencilerin öğrenen özerkliği ve yabancı dil kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, iki değişken arasındaki ilişkinin cinsiyet, yaş ve üniversite İngilizce hazırlık programının zorunlu olma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Korelasyonel araştırma yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada veriler“Öğrenen Özerkliği Ölçeği”,“Yabancı Dil Kaygısı Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verileri uygun örnekleme yöntemi kullanılarak bir devlet üniversitesinin üniversite İngilizce hazırlık programında öğrenim gören 196 öğrenciden toplanmıştır. Yapılan betimsel istatistik sonuçları genel olarak üniversite İngilizce hazırlık programında öğrenim gören öğrencilerin öğrenen özerkliği toplam puanlarının ortalaması ölçekten alınabilecek ortalama puanın üzerinde ve nispeten yüksek düzeyde iken yabancı dil kaygısı düzeyleri toplam puanlarının ortalaması ölçekten alınabilecek ortalama puanın çok az altında olduğunu göstermektedir. Pearson korelasyon analizi sonuçları üniversite İngilizce hazırlık programında öğrenim gören öğrencilerin öğrenen özerkliği ve yabancı dil kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta düzeyde ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, basit doğrusal regresyon sonuçları İngilizce hazırlık programında öğrenim gören öğrencilerin yabancı dil kaygı düzeyinin öğrenen özerkliği düzeyindeki ö varyansın %10'unu açıkladığını göstermiştir. Ayrıca, öğrenen özerkliği ve yabancı dil kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin cinsiyet, yaş ve üniversite İngilizce hazırlık programının zorunlu olma durumuna göre istatistiksel olarak farklılaşmadığı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazındaki çalışmalar ile tartışılarak pratiğe ve gelecekteki araştırmalara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between learner autonomy and foreign language anxiety levels of students studying in the foreign language preparatory program at the university. In addition, it was examined whether the relationship between the two variables differed according to gender, age, and whether the university English preparatory program was compulsory. In this study, which was based on the correlational research method, the data were obtained by using the“Learner Autonomy Scale”,“Foreign Language Anxiety Scale”and“Demographic Information Form”. The research data were collected from 196 students studying in the English preparatory program of a state university using convenient sampling method. The descriptive statistics results show that, in general, the average of the total learner autonomy scores of the students studying in the university English preparatory program is above the average score that can be obtained from the scale and is relatively high, while the average of the total scores of the foreign language anxiety levels is slightly below the average score that can be obtained from the scale. The results of Pearson correlation analysis revealed that there is a statistically significant, moderate and negative relationship between learner autonomy and foreign language anxiety levels of students studying in the university English preparatory program. However, the simple linear regression results showed that the foreign language anxiety level of the students studying in the English preparatory program explained 10% of the variance in the learner autonomy level. In addition, it was found that the relationship between learner autonomy and foreign language anxiety levels did not differ statistically according to gender, age and whether the university English preparatory program was compulsory. The results obtained were discussed with the studies in the related literature, and various suggestions were made for practice and future research.