Türkiye'de polis eğitiminde eğitimcilere ilişkin bir araştırma
A research on trainers in police education in Turkey
- Tez No: 737910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: polis eğitimi, polis eğiticileri, Polis Meslek Yüksek Okulu, police training, police trainers, Police Vocational School
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada polis eğitiminde önemli bir yere sahip olan Polis Meslek Yüksek Okulları eğitimi, eğitici personel ve eğitim politikası sorunlarını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada nicel yöntemlerden olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Kırşehir ilinde 2016 yılında görev yapan polis memurlarından oluşmaktadır.“Amaçlı Örnekleme Yöntemi”kullanılarak araştırmanın çalışma grubu belirlenmiştir. Bu çalışmada, Kırşehir ilinde görev yapan 84 polis memuru çalışma grubunda yer almıştır. Araştırma kapsamında geliştirilen Polis Eğitimi Değerlendirme Ölçeği (PEDÖ) ile veri toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemleri, t test ve ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda katılımcılara göre polis eğitimlerinin genelde bilgi ağırlıklı olduğu ve polis eğitiminde kalitenin artırılabilmesi için öncelikle eğitici eğitimlerine önem verilmesinin gerekli görüldüğü ortaya konmuştur. Bununla birlikte polislik kültürünün inşa edilmesinde eğiticilerin ve yöneticilerin tavırlarının, davranışlarının mesleki ve insani değerlere verdikleri değerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca polis eğitiminde ilgili, demokratik ve polis mesleği ile ilgili bilgilere sahip olan eğiticilere ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre polis eğitiminde kaliteyi arttıracak en önemli faktörün öncelikle eğiticimcilerin eğitilmesi olduğuna ulaşılmıştır. Katılımcıların mesleki tutum ve savranışlar edinme konusunda katılımcıların çoğunluğu Öğretmen Emniyet Müdürlerini örnek aldıklarını belirtmişlerdir. Yine katılımcıların polis eğitimi eğitici ölçeği görüşlerine göre cinsiyet, yaş, mezun olunan okul, görev türü, memuriyet yılı, polis okulunda öğrenilenlerin uygulanma durumu, eğitim görülen okulda mesleki kaynaklara sahip olma düzeyi ve polis eğitimindeki öncelikler değişkenlerine göre farklılaştığı da çalışma sonucunda ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to reveal the problems of Police Vocational Schools education, training personnel and education policy, which have an important place in police education. Method: The survey model, which is one of the quantitative methods, was used in the research. The universe of the research consists of police officers working in Kırşehir province in 2016. The study group of the research was determined by using the“Purposeful Sampling Method”. In this study, 84 police officers working in Kırşehir were included in the study group. Data were collected with the Police Training Evaluation Scale (PTES), which was developed within the scope of the research. Descriptive statistical methods, t-test and ANOVA were used in the analysis of the data. Findings: As a result of the research, according to the participants, it was revealed that police training is generally knowledge-based and that it is necessary to give importance to training of trainers in order to increase the quality of police training. In addition, it has been determined that the attitudes and behaviors of educators and administrators and the value they give to professional and human values are effective in the construction of the policing culture. In addition, it has been determined that there is a need for trainers who have relevant, democratic and knowledge about the police profession in police training. Conclusions: According to the results obtained from the research, it has been reached that the most important factor that will increase the quality of police education is primarily the training of trainers. The majority of the participants stated that they took the Teacher Police Chiefs as an example in terms of acquiring professional attitudes and deviances. Again, according to the opinions of the participants on the police training educator scale, it differs according to the variables of gender, age, graduated school, type of duty, year of service, the application of what is learned in the police school, the level of having professional resources in the school where the training is given, and the priorities in police education.