Nev'î-zâde Atâyî Hamsesi sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Glossary of Nev'î-zâde Atâyî's Hamse (Concordance and functional glossary)
  1. Tez No: 737916
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Nev'î-zâde Atâyî, Hamse, Concordance, Functional Dictionary, Nev'î-zâde Atâyî, Khamsa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1764
Özet
Bu çalışmada Nev'î-zâde Atâyî'nin hamsesinin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğünün hazırlanması amaçlanmıştır. Hamseyi oluşturan mesnevilerdeki dil ögeleri bağlamları, tanıkları ve sıklıkları ile tespit edilerek hamsenin 15107 madde başından oluşan sözvarlığı ortaya çıkarılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hamsenin sözvarlığı içinde yer alan kalıplaşmış dil birimleri, alışılmamış bağdaştırmalar ve özel adlar tespit edilmiş, ikinci bölümde ise bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğe yer verilmiştir. Çalışmanın altyapısını oluşturan bağlamlı dizin bölümünde tanıklar alfabetik olarak dizilen madde başları altında listelenmiş ve hamsedeki kullanım sıklıkları verilmiştir. İşlevsel sözlük bölümünde ise madde başlarının kullanıldıkları bağlama göre ifade ettikleri anlamlar tespit edilmiştir. Bugüne kadar divan ve mesnevi gibi müstakil eserler üzerinde uygulanan bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışması ilk kez bir müellifin beş farklı eserini kapsayıcı biçimde bütüncül olarak bir hamseye uygulanmıştır. Yapılan çalışmanın Osmanlı şiiri, 17. yüzyıl Türk edebiyatı ve Nev'î-zâde Atâyî üzerine yapılacak başkaca çalışmalara ve ayrıca tarihsel sözlük çalışmalarına katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, it's aimed to create a concordance and functional glossary of Nev'î-zâde Atâyî's khamsa. The linguistic forms in the five masnavis that constitute the khamsa have been determined with their contexts, instances, and frequencies. The vocabulary of khamsa consists of 15107 headwords. This study consists of two parts. In the first part the stereotyped linguistic units, deviations and proper nouns in the vocabulary of khamsa have been determined. And the second part is included the concordance and functional dictionary. In the concordance part, which is the basis of the study, the headwords have been organized and sorted in alphabetical order, the instances have been listed under the headwords and their frequency of use in khamsa has been specified numerically. In the functional dictionary part, the meanings of the headwords have been determined according to the context. This method of analysis, which had been applied to individual works such as divans and masnavis, has been applied to a khamsa for the first time covering five different works of an author. It's hoped that the study will contribute to further studies on Ottoman poetry, 17th century Turkish literature, and Nev'î-zâde Atâyî, as well as historical dictionary studies.