Operada reji sanatı ve çalışma prensipleri
The art of stage directing and its principles in the opera
  1. Tez No: 737944
  2. Yazar: ERDEM BAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE BİNNUR EKBER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Reji, opera, dramaturji, form, anlatım, Stage directing, opera, dramaturgy, form, story telling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Opera Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Reji sanatı 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda çalışma prensipleri, zaman yönetimi, dramaturji, form, anlatım ve politik angajman olarak büyük bir değişimden geçmiş ve gelişmiştir. Bu tezde reji sanatının gelişimine ışık tutmuş kişi ve prensipleri incelmiş ve reji sanatına katkıları araştırılmıştır. On dokuzuncu yüzyılın ortasında tahta geçen Saksonya – Meiningen Dükü 2. Georg Sahne sanatlarına tutku derecesinde bağlı bir hükümdardır. Kendi sanat anlayışının beden bulduğu, deneysel reji çalışmalarını sürdürdüğü Tiyatrosu ve Operası, Avrupa'nın büyük sanat merkezlerine yaptığı turnelerle yüzyıl kadar sürecek bir değişim ve gelişim sürecini başlatmıştır. Bu süreçte birbiriyle iletişim ve etkileşim halinde olan Stanislavski, Meyerhold, Brecht ve Grotowski gibi büyük rejisörler, reji sanatını içerik, yapı, amaç olarak tamamen değiştirmişlerdir. Bu tezde opera reji sanatı ve çalışma inceliklerini daha iyi anlamak için yukarıda ismi geçen rejisörlerin yaşamları, eserleri ve çalışma prensipleri incelenmişmiş, aralarındaki benzerlikler, farklar saptanmış ve getirdikleri yenilikler ortaya konlmuştur.
Özet (Çeviri)
The art of stage directing has changed and evolved in the 19th and 20th century especially in working principles, time planning, dramaturgy, form, story telling and political angagement. In this thesis it is aimed to study the life and principles of the people who evolved stage directing and find out their impact on opera stage directing. The Duke of Saxony and Meiningen who was throned at the middle of the 19th century was a passionate art admirer. The touring of Meiningen Theater and Opera to the big art centers of Europe where his concept of art has found the body, made a big impact and started a period of change and development. In this process, great Stage directors like Stanislavski, Meyerhold, Brecht and Grotowski who were in contact, changed the concept, form and idea of stage directing completely. In this thesis; the life, works, working principles and innovations of these stage directors are analysed and their similarities and differences are found out, so that the changes and and revolutions they brought can be better understood.