Multitravma ile acil servise başvuran hastaların torakoabdominal bilgisayarlı tomografi çekimlerinde acil tıp ve radyoloji hekimlerinin yorumlarının karşılaştırılması
A comparison of emergency medicine and radiology physicians' interpretations on thoracoabominanal computerized tomography of patients admitted to the emergency department with multitrauma
  1. Tez No: 738040
  2. Yazar: HASAN CAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAY ÇETE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Radyoloji ve Nükleer Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Radiology and Nuclear Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Abdomen tomografisi, toraks tomografisi, multitravma, acil tıp asistanı, uyumluluk, abdominal tomography, thorax tomography, multitrauma, emergency medical assistant, compatibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Travma en sık acil servis başvuru nedenlerindendir. Travma hastasının yönetiminde doğru tanı ve kesin tedavinin hızlıca uygulanması hayati önemdedir. Bu nedenle acil tıp uzmanlarının abdomen ve toraks bilgisayar tomografi (BT) görüntülerini değerlendirmesi hastaların yönetiminde oldukça önemlidir. Buna karşın acil hekimlerinin bu konudaki bilgi ve becerilerini değerlendiren çalışma oldukça az sayıdadır. Bu çalışmanın birincil amacı acil tıp uzmanlık öğrencilerinin abdomen ve toraks tomografisi görüntüleri yorumu ile radyoloji uzmanı tarafından yapılan yorum arasındaki uyumluluğu saptamaktır. 01.01.2018 ile 31.10.2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, abdomen ve toraks BT çekilen 2442 hastanın rapor ve görüntüleri incelendi. Abdomen ve toraks BT görüntülemede akut patoloji saptanan ve saptanmayan toplam 47 hastanın görüntüleri seçildi. Görüntüleri yorumlamak için 12 acil tıp asistanı çalışmaya dahil edildi. Seçilen görüntülerin her biri, hastaların klinik bilgileri ve muayene bulguları verilmeden, çalışmaya dahil olan acil tıp asistanları tarafından değerlendirildi ve bulgular hazırlanan forma kaydedildi. Acil tıp asistanları kıdemine göre gruplandırılıp her grubun yorumları radyolog yorumuyla karşılaştırıldı ve uyumları analiz edildi. Çalışmada ATA'nın abdomen BT yorumları, radyoloji uzman yorumları ile karşılaştırıldığında uyumluluğun %90 (n=3942) ve Kappa değerinin 0.38 olduğu bulundu. Toraks BT ATA yorumları, radyoloji uzman yorumları ile karşılaştırıldığında uyumluluk %86 (n=2820) ve Kappa değeri 0.58 saptandı. Abdomen BT ve toraks BT yorumları bir arada değerlendirildiğinde ise uyumluluk %88 ve Kappa 0.51 idi. Ayrıca tüm BT yorumları için kıdemli ATA grubunun radyoloji uzman yorumu ile uyumu daha yüksekti. Acil tıp eğitiminde BT yorumlama ile ilgili pratik ve teorik eğitimlerin arttırılması ile uyum oranları daha da yükseltilebilir. Acil tıp asistanlığına yeni başlayan bir hekimin, eğitim süresi sonunda BT yorumlamada radyolog yorumuna yakın duyarlılık ve seçicilik ile uzman olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Trauma is one of the most common reasons for patient admission to the emergency department. Accurate diagnosis and the rapid implementation of definitive treatment are vital in the management of trauma patients. Therefore, evaluation of abdominal and thorax CT images by the emergency medicine specialists is paramount in the management of patients. In contrast to this necessity, there are very few studies done that evaluate the knowledge and skills of emergency physicians on this subject. The primary aim of this study is to determine the compatibility between the interpretation of abdominal and thorax tomography images of emergency medicine specialty students and the interpretation of the radiology specialists. The reports and images of 2442 patients who were admitted to the Akdeniz University Emergency Service between 01.01.2018 and 31.10.2021, and underwent abdominal and thorax CT's were reviewed. The images of 47 patients with acute pathology detected and not detected on CT imaging were chosen. Twelve emergency medicine specialists were asked to interpret these images. Each of the selected images were evaluated by the emergency medicine specialists involved in the study without the clinical information and examination findings of the patients, and the findings were recorded on a prepared document. Emergency medicine specialists were grouped according to their seniority. The interpretations of each group were compared with the radiologist's interpretation, and the compatibility of the two groups' interpretations was analyzed. In this study, the compatibility of EMA's abdominal CT interpretations with radiology specialists' interpretations was 90% (n=3942) with a Kappa coefficient of 0.38. The compatibility of Thorax CT EMA interpretations with radiology specialists' interpretations was 86% (n=2820) with a Kappa coefficient of 0.58. When the abdominal and thorax CT interpretations were evaluated in conjunction, the compatibility was 88% (n=6762) with a Kappa coefficient of 0.51. In addition, for all of the CT interpretations, the compatibility of the senior EMA group with the radiology specialist's interpretation, compared to the non-senior EMA group, was higher. Compatibility rates can be further incremented with the increase of practical and theoretical training on CT interpretation in emergency medicine education. This study displays that a physician who has just started emergency medicine assistantship will, at the end of the training period, become an expert in CT interpretation with sensitivity and selectivity that's close to the radiologists' interpretations.