Extraction, characterization of Melia azedarach plant solution and investigating antibacterial activity and usability as natural dye in textile
Melia azedarach bitki çözeltisinin ekstraksiyonu, karakterizasyonu, antibakteriyel aktivitesinin ve tekstilde doğal boya olarak kullanımının araştırılması
  1. Tez No: 738075
  2. Yazar: SULTAN MAHMUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ZERVENT ÜNAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal boyama, Melia azedarach, mordan, renk farkı, renk haslığı, Natural dyeing, Melia azedarach, mordant, color difference, color fastness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Sentetik boyarmaddelerin insan sağlığına olumsuz etkileri, çevre kirliliği ve sürdürülebilirlik gibi nedenlerle geçmişte yaygın olarak kullanılan doğal boyama uygulamaları yeniden popüler hale gelmeye başlamıştır. Bu nedenle çalışma kapsamında, çeşitli farmakolojik etkilere sahip olduğu bilinen Melia azedarach bitkisinin yaprak ve meyve ekstraktlarının, farklı konsantrasyonlarda, ön ve meta mordanlama teknikleri ile mordansız ve alüminyum, demir ve bakır tuzları kullanılarak pamuklu/yünlü kumaşlar için boyama potansiyellerinin ve antibakteriyel etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Boyalı numunelerin renk değerleri, haslık parametreleri, seçilmiş performans özellikleri test edilmiş ve TG, DSC, FTIR ve SEM analizleri yapılmıştır. Renk farkı açısından irdelendiğinde; en düşük boyama performansının, meyve ekstraktı ile pamuklu kumaşın boyanmasında elde edildiği, orjinal numuneye göre en yüksek renk farkının ve iyi derecede yıkama haslığı değerinin ise yaprak ekstraktı ile boyanan yünlü kumaşlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Pamuklu numunelerin yıkama haslıklarının yünlü kumaşlardan daha düşük, ancak ışık ve sürtünme haslıklarının yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Boyalı numunelerin haslık değerleri ile renk farkı (ΔE) ve renk kuvveti (K/S) değerleri arasında anlamlı bir ilişkili olduğu görülmüştür. ΔE değerlerinin banyo konsantrasyonuna, mordan tipine, ekstrakt maddesine (yaprak ve meyve) ve mordanlama yöntemlerine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Genel olarak numunelerin çoğunda yüksek sıcaklık seviyesinde termal stabilitenin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural dyeing is one of the most significant outdated concepts that emerges again in response to health safety, environmental pollution and sustainability related issues. In this regard, the research was conducted to evaluate the dyeing and antibacterial potentials for cotton and wool fabrics of leaf and fruit extracts of Melia azedarach, a plant of enormous medicinal properties, using alum, ferrous and copper salts as mordant following pre and meta-mordanting techniques. Dyed samples were analyzed for color and fastness properties, selected performance properties, thermal properties (TG and DSC), infrared absorption properties (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM). In terms of color difference (∆E), the lowest dyeing performance was obtained in the dyeing of cotton fabric with fruit extract. In contrast, the higher ∆E values with a promising wash fastness were obtained for wool fabrics, even when mordant was not used. The wash fastness for cotton was found poorer than wool; however, light and rubbing fastness were favorable. Fastness ratings depended on ∆E values and/or color strength (K/S). Thermal stability increased for cotton, whereas it decreased for wool samples. No antibacterial efficacy for the dyed fabrics was revealed except copper mordanted samples, which might be from copper ions. Precipitation of natural dyes with the addition of mordants was traced as one of the big barriers achieving dyeing qualities. FTIR absorption spectra and SEM images confirmed that natural dyeing was held with mordants chemically and physically.