Öğrenme amaçlı yazmanın dördüncü sınıf öğrencilerinin doğal sayılar konusundaki başarılarına, motivasyon ve kalıcılıklarına etkisi
The effect of writing to learn on the academic achievements of fourth grade students about natural numbers, motivation and retentions
  1. Tez No: 738216
  2. Yazar: SİBEL GÜNÜÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğrenme amaçlı yazma, poster, matematik, doğal sayılar, writing to learn, poster, mathematic, natural numbers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersi“Doğal Sayılar”konusundaki başarıları, matematik motivasyonları, bilgilerinin kalıcılığı üzerinde öğrenme amaçlı yazmanın etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubu öğrencileri matematik derslerinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden poster hazırlamışlardır. Kontrol grubu öğrencileri konu ile ilgili soru çözmüşlerdir. Veri toplama aracı olarak Doğal Sayılar Başarı Testi ve İlkokul Matematik Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testi ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmış; motivasyon ölçeği ise ön test, son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi, Mann-Whitney U testi, bağımlı örneklem t testi, bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubunun başarı son test puanları, kalıcılık testi puanları ve matematik motivasyon son test puanları deney grubu lehine anlamlı farklı çıkmıştır. Sonuçlar: Öğrenme amaçlı yazma etkinliğinin öğrencilerin matematik başarıları, bilgilerinin kalıcılığı ve matematik motivasyonları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the effect of writing to learn on the achievement of primary school fourth grade students in the mathematics lesson“Natural Numbers”, their mathematics motivation, and the retention of their knowledge. Method: In this study, a quasi-experimental design with pre-test, post-test control group was used. Experimental group students prepared posters as writing to learn activity in mathematics lessons. The control group students solved questions about the subject. Natural Numbers Achievement Test and Primary School Mathematics Motivation Scale were used as data collection tools in this study. The achievement test was applied as pre-test, post-test and retention test. The motivation scale was applied as pre-test and post-test. Wilcoxon signed-rank test, Mann-Whitney U test, dependent sample t test, independent sample t test were used in the analysis of the data. Findings: According to the findings of the research, there was a significant difference in the favor of the experimental group between the post-test academic achievement scores, retention scores and the post-test mathematics motivation scores of the experimental and control groups. Conclusions: It has been concluded that writing to learn activity has a positive effect on students' mathematics achievement, retention of knowledge and mathematics motivation.