Dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden günlüğün başarıya ve fen tutumuna etkisi
The effect of diary among writing to learn activities on the success and science attitude in fourth grade science lesson
- Tez No: 584533
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme amaçlı yazma, dördüncü sınıf öğrencileri, günlük yazma, akademik başarı, fen tutumu, Write to learn, fourth grade students, diary, academic success, science attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf fen bilimleri dersinin“Aydınlatma ve Ses Teknolojileri”ünitesinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden günlük yazmanın öğrencilerin akademik başarılarına, öğrenmelerinin kalıcılığına ve fen bilimleri dersi tutumlarına etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmada nicel yaklaşımlardan yarı deneysel desen stratejisi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinin Yakutiye ilçesinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 24'ü deney ve 20'si kontrol grubunda olmak üzere toplam 44 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılara ön test uygulandıktan sonra deney grubu öğrencileri beş hafta boyunca ünitenin her bir bölümü için öğrenme amaçlı yazma etkinliği olarak günlük yazmışlardır. Araştırmada veri toplama aracı olarak FBBT (Fen Bilimleri Başarı Testi) ile Fen Bilimleri Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Mann Whitney U, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve Bağımsız Gruplar t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın ön test bulgularında deney ve kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir fark bulunmamıştır. Deney ve kontrol grubu FBBT son test verileri karşılaştırıldığında ÖAY etkinliklerinden günlük yazan deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol grubu kalıcılık verilerinin analizleri incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görülmektedir. Kontrol grubu Fen Bilimleri Dersi tutum ön test ile son test puanları arasında anlamlı fark yoktur. Deney grubu Fen Bilimleri Dersi tutum ön test ile son test puanları arasında son test lehine anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu saptanmıştır. Sonuç: ÖAY etkinliklerinden günlük yazma aktivitesinin“Aydınlatma ve Ses Teknolojileri”ünitesinde öğrencilerin akademik başarılarına olumlu katkısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersi tutumlarına anlamlı düzeyde etkisi olan ÖAY etkinliklerinden günlük aktivitesinin kalıcılığa bir etkisi olmadığı araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the effect of keeping diary among write to learn activities in the unit of“Lighting and Sound Technologies”of primary school fourth grade Science lesson on the academic success of the students, permanency of their learning and their attitudes on the science lesson. Method: In the study, quasi-experimental design strategy among quantitative methods was used. The study group consisted of 44 fourth grade students, 24 of whom were in the experimental group and 20 of which were in the control group, studying in school in Yakutiye district of Erzurum province. After the pre-test was applied on the participants, the experimental group students wrote diaries as write to learn activity for each part of the unit for five weeks. SAT (Science Achievement Test) and Science Course Attitude Scale were used as data collection tools in the study. One-way analysis of variance (ANOVA), Kolmogorov-Smirnov normality test, Mann Whitney U test, Wilcoxon Signed Ranks test and Independent Groups t test were used in the analysis of the study data. Findings: There was no significant difference between the success levels of the experimental and control group students in the pre-test findings of the study. When SAT posttest data of the experimental and control groups were compared, it was seen that there was a significant difference in the favor of the experimental group keeping diary among write to learn activities. When the permanency data of the experimental and control groups are examined, it is seen that there is no significant difference. There was no significant difference between the pre-test and post-test scores of the control group Science Course attitude. There was a significant difference between the Science Course attitude pre-test and post-test scores of the experimental group in favor of the post-test. Result: It was concluded that the keeping diary activity among write to learn activities contributed positively to the academic success of the students in the“Lighting and Sound Technologies”unit. As a result of the study, it was found that keeping diary activity among write to learn, which has a significant effect on students' attitudes towards science course, has no effect on permanence.