Post-panoptik gözetim ve elektronik izleme: Elektronik kelepçe anlatıları
Post-panoptic surveillance and electronic monitoring: Electronic clamp narratives
  1. Tez No: 738222
  2. Yazar: BAHAR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL DEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Postpanoptikon, Elektronik İzleme, Gündelik Hayat, Denetimli Serbestlik, Surveillance, Postpanopticon, Electronic Monitoring, Everyday Life, Probation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Gözetim, geç-modernite ile gündelik hayatta önemli olgularından biri haline gelmiştir. Ekonomi, politika, hukuk, kültür, aile, sağlık, sosyal ilişkiler gibi toplumu oluşturan birçok unsur gözetimin yaygın bir biçimde görüldüğü alanları kapsamaktadır. Gözetimin toplumsal hayatta önde gelen fenomen olması yeni bir toplumsallıktan bahsedilmesine neden olmuştur. Bu çalışmada da elektronik izleme yöntemi üzerinden gözetimin suç ve ceza boyutu tartışılacaktır. Çalışmanın amacı elektronik izlemenin toplumsal görünümlerini açığa çıkarmaktır. Bu görünümler, hükümlülerin elektronik kelepçe deneyimleri ile detaylandırılacaktır. Aynı zamanda elektronik izlemeye dair toplumsal perspektifleri sunabilmek için Twitter'da elektronik kelepçe ile ilgili söylemler incelenecektir. Çalışmada metodolojik paradigmalardan nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Çalışmada araştırma iki bölümden oluşmaktadır. İlki elektronik kelepçe cezasına sosyolojik bir perspektif sunabilmek adına denetimli serbestlikte hükümlülerle derinlemesine görüşmelerden oluşmaktadır. İkinci araştırma alanı ise Twitter paylaşımları ile eleştirel söylem analizinden oluşmaktadır. Dolayısıyla çalışma çok yönlü verileri kullanarak akademik anlamda kısıtlı ve henüz yeni bir uygulama olan elektronik kelepçeye ceza, beden ve gündelik hayat sosyolojisi perspektifinden bir değerlendirme sunacaktır. Çalışmanın verileri eşliğinde elektronik kelepçe cezası için, post-panoptik gözetimi de içine alan bir tartışma sunulmaktadır. Çalışmada hem hükümlülerin hem de elektronik kelepçeye dair fikir belirten bireylerin deneyimlerinden hareketle elektronik izlemenin sosyal dışlanma, sosyal damga, aile, çalışma hayatı, işsizlik, sosyal sermaye, gözetim ve kontrolün birey üzerindeki etkisi başta olmak üzere cezanın sosyal boyutlarını tartışacaktır.
Özet (Çeviri)
Surveillance has become an important phenomenon in daily life with late modernity. Many fact that consist of society like economy, polity, law, culture, family, health and social relationsh has comprise fields where surveillance is common. Because the fact that surveillance is the leading phenomenon in social life has led to the mention of a new sociability. In this study, the crime and punishment dimension of surveillance through electronic monitoring method will be discussed. The aim of the study is to reveal the social appearances of electronic monitoring. These views will be detailed with the electronic bracelet experiences of the convicts. At the same time, discourses about electronic bracelet on Twitter will be examined in order to submit social perspectives on electronic monitoring. Qualitative research method, one of the methodological paradigms, was adopted in the study. The research in the study consists of two parts. The first one consists of in-depth interviews with convicts in probation in order to present a sociological perspective to electronic bracelet punishment. The second research area consists of Twitter posts and critical discourse analysis. Therefore, the study will submit an assesment of the electronic bracelet, which of the is a limited in academic terms and new application, from the perspective of punishment, body and daily life sociology, using multidimensional data. With the data of the study, a discussion for electronic bracelet punishment, including post-panoptic surveillance, is submited. Based on the experiences of both convicts and individuals expressing an opinion about the electronic bracelet, the study will discuss the social dimensions of punishment, especially the effects of electronic monitoring on social exclusion, social stigma, family, working life, unemployment, social capital, surveillance and control on the individual.