Türkiye'de kadın istihdamı sorunu: Kadın istihdamını artırmaya yönelik uygulanan sosyal politikalar ve öneriler
Women's employment problem in Turkey: Social policies and recommendations to increase women's employment
  1. Tez No: 738231
  2. Yazar: FEYZAGÜL AYTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Kadın İşsizliği, Kadın İstihdamı Sorunu, Women Employment, Women's Unemployment, Women's Employment Problem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de dezavantajlı kesimin bir parçası olan kadınların çalışma hayatında iyileştirilmesi gerekmektedir. Geleneksel düşünce yapısı, ev işi ve bakım sorumlulukları, cinsiyet ayrımcılığı, cam tavan ve ücret eşitsizliği gibi sorunlar kadınların çalışma hayatında güçlenmesini engellemekte ve cinsiyet eşitsizliğinin büyümesine neden olmaktadır. Bu sorunlar nedeniyle işgücü piyasasında kadınların istihdam oranları yetersiz olmakta ve ekonomik olarak güçlenmeleri mümkün olmamaktadır. Bu sorunların çözümü ise etkili politikaların uygulanmasıdır. Bu tez çalışması kadınların işgücü piyasasındaki genel görünümüne ve kadın çalışanların sorunlarına dikkat çekmektedir. Bu kapsamda Türkiye'de kadınların işgücü istatistikleri ele alınmış, veriler AB ve OECD ülkeleri ile kıyaslanmıştır. Diğer taraftan kadın istihdamında örnek politikalara sahip bazı ülkeler ele alınarak bu ülkelerin çalışma hayatı içerisinde kadınlara yönelik uyguladıkları politikalar incelenmiştir. Bu doğrultuda AB ve OECD ülkelerine göre en düşük kadın istihdamı oranına sahip olan Türkiye'de mevcut politikalar değerlendirilmiş ve kadın istihdamının artırılması için öneri ve görüşlerin sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Women, who are part of the disadvantaged group in Turkey, need to be improved in working life. Problems such as traditional mentality, housework and care responsibilities, gender discrimination, glass ceiling and wage inequality prevent women from empowering in working life and cause gender inequality to grow. Due to these problems, women's employment rates in the labor market are insufficient and it is not possible for women to become economically empowered. The solution to these problems is the implementation of effective policies. This thesis draws attention to the general appearance of women in the labor market and the problems of women employees. In this context, the labor force statistics of women in Turkey were discussed and the data were compared with the EU and OECD countries. On the other hand, by considering some countries that have exemplary policies in women's employment, the policies implemented by these countries for women in the working life were examined. Accordingly, the current policies in Turkey, which has the lowest women employment rate compared to the EU and OECD countries, were evaluated and suggestions were presented for increasing women employment.