İl özel idareleri ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları üzerine nitel bir araştırma
Qualitative research on special provincial administration and Investment Monitoring and Coordination Di̇rectorete
  1. Tez No: 738249
  2. Yazar: MUSTAFA TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YURDANUR URAL USLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Special Provincial Administrations, Law No. 6360, Investment Monitoring and Coordination Directorates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türkiye'nin yönetim sisteminde küresel ve yerel gelişmelerin etkileriyle son dönemlerde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden biri olan 2012 yılında kabul edilen 6360 sayılı Kanun ile birlikte de idari yapıda, mali sistemde ve siyasi coğrafyada önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu önemli değişikliklerden biri de büyükşehir olan illerde il özel idarelerinin kaldırılıp, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının (YİKOB) kurulmasıdır. İl özel idarelerinin kaldırılıp aynı zamanda YİKOB'ların kurulması taşra yönetimi içinde yeni bir örgütlenme olan YİKOB'ların il özel idarelerinin yerine kurulduğu yönünde tartışmalara neden olmuştur. Bu yüzden YİKOB'larla ilgili çalışmalarda mutlaka il özel idarelerinden bahsedilmektedir. Ayrıca bu iki kurumun mevzuat açısından ya da sadece YİKOB'lar incelenerek karşılaştırmaları da yapılmıştır. Ancak YİKOB'ların, taşra yönetimi içinde de yer alan il özel idareleri ile uygulamadaki işlevselliği karşılaştırılarak, bu iki kurum arasındaki farklılıkların ve YİKOB'ların Türk kamu yönetimi sistemi içerisinde nerede konumlandığının ve rolünün araştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda TR33 bölgesinde bulunan illerden Manisa YİKOB ve Uşak İl Özel İdaresi'nden katılımcılar ile yarı yapılandırılmış, derinlemesine mülakat yapılmıştır. Mülakat doğrultusunda bu iki kurumun yapısal ve işlevsel olarak karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda elde edilen tespitler ışığında YİKOB'ların Türk kamu yönetimi sistemi içerisinde nerede konumlandığı ve rolü hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Significant adjustments have been made in Turkey's management system in recent years due to the effects of global and local developments. With Law No. 6360 entered into force in 2012, significant changes were made in the administrative structure, financial system and political geography. One of these important changes is the abolition of special provincial administrations in metropolitan provinces and the establishment of Investment Monitoring and Coordination Directorates (IMCOD). The abolition of special provincial administrations and the establishment of IMCODs at the same time led to discussions that IMCODs, a new organization within the provincial administration, were established instead of special provincial administrations. For this reason, special provincial administrations are definitely mentioned in studies on IMCODs. In addition, comparisons of these two institutions were made in terms of legislation or by examining only IMCODs. However, the differences between these two institutions and the location and role of IMCODs in the Turkish public administration system should be investigated by comparing the practical functionality of IMCODs, which are also included in the provincial administrations. In this context, semi-structured, in-depth interviews were conducted with the participants from Manisa IMCOD and Uşak Special Provincial Administration, which are provinces in the TR33 region. In line with the interview, a structural and functional comparative analysis of these two institutions was made. In light of findings reached within the framework of this analysis, evaluations were made about the position and role of YIKOBs in the Turkish public administration system.