Akıl hastalıklarının hukukta sorumluluk kavramı açısından doğurduğu sınır problemleri
Boundary problems in terms of the concept of responsibility based on mental illnesses in law
- Tez No: 738276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN GÜRLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Akıl Hastalığı, Kusur Yeteneği, Ceza Sorumluluğu, Fiil Ehliyeti, Felsefe ve Sosyoloji, Sınır Problemleri, Mental Illness, Flaw Ability, Criminal Responsibility, Legal Capacity, Philosophy and Sociology, Boundary Problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Akıl hastalıkları geçmişten günümüze hem hukuk hem de tıp bilimlerini çok yakından ilgilendiren bir konu olmuştur. Bu araştırma toplumun, akıl hastalıkları ve akıl hastalarına yönelik idrak, davranış ve fikirlere ilişkin derinlemesine bilgi edinmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız, hukuken gerçek kişi olan insanı, insanlık tarihi kadar eski olan akıl hastalığı perspektifinde ele almaktadır. Belirtelim ki akıl hastalığı terimi sadece hukuki bir terim olmayıp, çeşitli bilim dallarınca da ele alınmış bir terim olarak belirir. Gerçekten akıl hastalığı hukuk biliminin yanı sıra, tıp, felsefe ve sosyoloji gibi bilimlerin de inceleme alanına girer. Bu bilim dalları esasen her zaman birbirleri ile organik bağ içerisindedirler ve hiç kuşkusuz birbirlerini etkilerler. İşte biz de araştırmamızı, bu bilim dallarının bilimsel objektiflik çizgisi içerisinde birleşmesinden oluşmuş bulunan bilgiler ışığında, akıl hastalıkları ile alakalı hukuki süreçlerin tetkik edilmesi, tıbbi sınıflandırmaların yapılması ve akıl hastalıkları ile ilişkili olarak ortaya çıkabilecek sınır problemleri üzerine kurguladık. Çalışmamızda yalnızca kanunlarda yer alan akıl hastalıkları sınıflandırması ile yetinilmemiştir. Bilhassa akıl hastalıklarındaki sınır problemlerini oluşturan, akıl hastalığı olup olmadığı tartışılan hususlar da açıklanmıştır. Bu bağlamda, hukuk felsefesi ve sosyolojisi disiplinlerinin bakış açısıyla akıl hastalığı olup olmadığı kesin olmayan durumlardaki sınır problemlerinin Türk hukuku bakımından ne tür sonuçlar doğuracağı tartışılmıştır. Çalışmamızı yaparken vuku bulan pandemi (COVID-19) ve savaşlar gibi vakaların etkileri de incelenip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mental illnesses have been a topic that has piqued the interest of both law and medical science from the past to the present. This research was carried out to obtain in-depth information about society's perceptions, behaviors, and ideas about mental illnesses and mental patients. Our study focuses on the legally actual person in the context of mental illness, which has a long history in human history. It‟s worth noting that the phrase mental illness isn‟t just a legal term; it‟s also a term that‟s been addressed by numerous disciplines of science. Indeed, mental illness is a subject that is studied in fields of sciences such as medicine, philosophy, and sociology, as well as law. These fields of science are continually in organic contact with one another and unquestionably influence one another. So, in light of the information obtained from the unification of these disciplines within the line of scientific objectivity, we built our research on the examination of legal processes related to mental illnesses, making medical classifications, and the boundary problems that may arise in relation to mental illnesses. In our study, only the legal classification of mental illnesses was not satisfied. The concerns that constitute the boundary problems in mental illnesses, as well as whether or not there is a mental illness, are explored in detail. In this regard, it has been discussed what sort of repercussions the boundary problems have in cases where it is not clear whether there is a mental illness or not, in terms of Turkish law, from the perspectives of philosophy of law and sociology disciplines. The impact of events such as the pandemic (COVID-19) and wars that occurred throughout our study was also investigated and assessed.