Alanyazında bulunmayan bağlama icra terimlerinin mesleki müzik eğitimine kazandırılmasına dair bir alan çalışması
A field study on introduction to vocational music education of bağlama executive terms that are not in the field
  1. Tez No: 738324
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞAFAK KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: bağlama eğitimi, bağlama çalım teknikleri, Türk Halk Müziği, bağlama çalım terimleri, baglama training, baglama playing techniques, Turkish Folk Music, baglama playing terms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, uygulamada fiili olarak kullanılan fakat alanyazında bulunmayan bağlama çalım terimlerinin alan araştırma yöntemiyle tespit edilmesi ve mesleki müzik eğitimine kazandırılmasıdır. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) çalışmasıdır. Araştırmada olgubilim deseni kullanılarak araştırma sürecinde oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla bağlama eğitiminde kullanılan fakat henüz literatürde yer almayan bağlama çalım terimlerini mesleki müzik eğitimine kazandırmayı amaçlamıştır. Yine bu paralelde ortak kullanılan fakat farklı olarak isimlendirilen çalım terimleri de tasnif edilerek raporlaştırılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada, uygulamada fiili olarak kullanılan fakat alanyazında bulunmayan“parmak sürme, yarım ay tezene, yedirme, daire çizme, geciktirme, kesme, ezme, sızlatma”ve alanyazında farklı isimlendirmeler ile var olan“mute tekniği, tel ayırma, takma tezene”adlı bağlama çalım terimlerine ulaşılmıştır. Alanda uzman eğitimciler ile görüşmeler sonucunda elde edilen çalım terimleri analiz edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, uygulamada fiili olarak kullanılan fakat ilgili alanyazında bulunmayan 8 adet, alanyazında farklı isimlerle bulunan 3 adet bağlama çalım terimine ulaşılmış ve analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the terms of baglama playing, which are actually used in practice but not found in the literature, by field research method and to bring them into professional music education. Method: This research is a phenomenology study, which is one of the qualitative research designs. Through the semi-structured interview form created in the research process by using the phenomenology design in the research, it aimed to bring the terms of baglama playing, which are used in baglama education but not yet included in the literature, to professional music education. Again in this parallel, playing terms that are used in common but named differently are also classified and reported. Findings: In this research, the baglama named“finger rubbing, half-moon tease, feeding, drawing circles, delaying, cutting, crushing, stinging”and“mute technique, wire separation, aliasing”, which are used in practice but not found in the literature, and which exist with different names in the literature are discussed. playing terms have been reached. The playing terms obtained as a result of interviews with expert trainers in the field were analyzed. Conclusions: As a result of the research, 8 terms that are actually used in practice but not found in the related literature, and 3 terms that are found with different names in the literature have been reached and analyzed.