Geri Dön

Kojin Karatani'de felsefenin politik olan ile ilişkisi

The relationship of philosophy and the political in Kojin Karatani

  1. Tez No: 738437
  2. Yazar: MEHMET EFE BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Karatani, Kant, Marx, İonia, İzonomi, Politik olan, Karatani, Kant, Marx, Ionia, Isonomia, The Political
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 169

Özet

Felsefenin politik-olanla ilişkisi kapsamında politik-olanın felsefeye içkinliğini savunan bu tez çalışması Japon Filozof Kojin Karatani'den hareket etmiş ve kendini Karatani'nin ele aldığı filozoflar ve sorunsallarla sınırlandırmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Karatani'nin Transkritik eserinden hareketle Kant üzerinden yapılan Marx okuması paralelinde kapitalizme karşı oluşturulabilecek mücadelenin üretim hattından mübadele hattına kaydırılması gerektiği sonucuna varılmış ve bu da transandental felsefedeki politik-olanın açılımına dayandırılmıştır. İkinci bölümde Dünya Tarihinin Yapısı eserinden hareketle birinci bölümde varılan yer olan mübadeleden devam edilerek Karatani'nin mübadele tarzları perspektifinden yapmış olduğu dünya tarihi okuması incelenmiştir. Bu paralelde kapitalizme alternatif toplumsallıkları oluşturabilmek için aynı anda aşılması gereken sermaye, ulus, devlet üçlü yapısına sırasıyla denk düşen mübadele tarzları tanımlanarak incelenmiş ve bu üçlü yapıyı aşarak farklı bir toplumsallığı oluşturabilecek olan nihai mübadele tarzı ortaya konmuştur. Bu bölüm aynı zamanda tez çalışmasında birinci bölüm ile üçüncü bölümü birbirine bağlayan köprü vazifesi görmüştür. Üçüncü bölümde ise İzonomi ve Felsefenin Kökenleri eserinden hareketle ikinci bölümde ortaya konan üçlü yapıyı aşacak olan mübadele tarzının fiili olarak gerçekleştiği İonia dönemi incelenmiştir. Bu döneme dair olan inceleme de izonomi kavramı temel alınarak İonia felsefesindeki politik-olana dayandırılmıştır. Felsefenin başladığı yer olarak görülen İonia ve İonia felsefesinin, Karatani'nin düşünsel mecrasında bir doruk noktasını ifade ettiği ve günümüz için kapitalist dünya ekonomisine ve onun yarattığı toplumsallıklara alternatif olabilecek yeni toplumsallıklar için nasıl ufuklar sunabileceğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çerçevede çalışmanın öncelikli hedefi politik-olanın felsefeye sonradan eklemlenen ya da felsefenin kendine araştırma nesnesi olarak aldığı“konulardan bir konu”olmadığını, felsefenin kendisine her zaman içkin olan bir etmen olduğunu Karatani'den hareketle ortaya koymak olmuştur.

Özet (Çeviri)

This thesis, which defends the immanence of the political in philosophy within the scope of philosophy's relationship with the political, departed from the Japanese Philosopher Kojin Karatani and limited itself to the philosophers and problematics that Karatani dealt with. The study consists of three parts. In the first chapter, it was concluded that the struggle against capitalism should be shifted from the production line to the exchange line in parallel with the Marx reading made on Kant, based on Karatani's Transcritique work, and this is based on the expansion of the political in transcendental philosophy. In the second part, based on the work of The Structure of World History, the world history reading of Karatani from the perspective of exchange styles has been examined, continuing from the exchange, which is the place reached in the first part. In this parallel, the modes of exchange corresponding to the triple structure of capital, nation, and state, which must be overcome at the same time to create alternative societies to capitalism, were defined and examined, and the final mode of exchange, which could create a different sociality by overcoming this tripartite structure, was revealed. This part also served as a bridge connecting the first part and the third part of the thesis study. In the third part, the Ionian period, in which the mode of exchange, which will go beyond the triple structure outlined in the second part, was realized, was examined based on the İsonomia and the Origins of Philosophy. The study of this period is based on the concept of isonomia, and the politics in Ionian philosophy. It has been evaluated how Ionia and Ionian philosophy, which is seen as the place where philosophy started, expresses a culmination in Karatani's intellectual medium and how it can offer horizons for new societies that can be an alternative to the capitalist world economy and the societies created by it today. In this framework, the primary goal of the study is to reveal, based on Karatani, that the politics is not a“subject of subjects”that is added to philosophy later or that philosophy takes as an object of research, but that it is always an inherent factor in philosophy itself.

Benzer Tezler

  1. Siddhartha'da 'Uzak Doğu' alımlaması ve Hermann Hesse'nin oryantalizmi

    The reception of 'Far East' in Siddhartha and the orientalism of Hermann Hesse

    ATLAS AKMANER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    FelsefeDokuz Eylül Üniversitesi

    Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM ÇETİN GÜVEN

  2. İbn Haldun ve Kojin Karatani'nin göçebe ve yarı-göçebe topluluklar hakkındaki görüşleri arasında bir karşılaştırma

    A comparison between Ibn Haldun and Kojin Karatani's opinions on nomadic and semi-nomadic life

    HAYRİYE BÜŞRA IŞIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    SosyolojiYıldız Teknik Üniversitesi

    İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ONUR GÜNEŞ AYAS

  3. Halit Ziya hikâyelerini temaşa etmek: Manzaranın keşfiyle dışa vurulan içsellik

    Expressing internality with the discovery of landscape in Halit Ziya's stories

    AYŞENUR SARI KOŞAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Türk Dili ve Edebiyatıİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP SEVİNER

  4. Oğuz Atay'da manzara'nın keşfi

    The discovery of landscape in Oğuz Atay's novel: The disconnected

    KORAY KIRMIZISAKAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Türk Dili ve EdebiyatıMarmara Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ARTUN AVCI

  5. Osamu Dazai'nin İnsanlığımı Yitirirken ile Jean Genet'nin Hırsızın Günlüğü eserlerinde insanlıktan çıkma teması

    Dehumanization theme in Dazai's No Longer Human and Genet's The Thief's Journal

    ŞİMAL ERCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Karşılaştırmalı EdebiyatDokuz Eylül Üniversitesi

    Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DEVRİM ÇETİN GÜVEN