Sosyal bilgiler öğretimi alanında değer eğitimi konulu yüksek lisans tezlerinin incelenmesi
Examining postgraduate dissertations on value training in social studies education
- Tez No: 738436
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: social studies, value, value education, master's thesis, content analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzün teknolojik gelişmeleri, bilginin yayılma hızını arttırırken, bununla birlikte yeni kültür popülasyonlarını da beraberinde getirmektedir. Toplumların kendilerine özgü kültürü ve bu kültür içerisinde yer alan değerleri vardır. Bu değerlerin oluşması ve toplum tarafından benimsenmesi yüzyılları bulabilir. Değerler oluştuktan sonra insanlar bunları yaşatmaya ve gelecek nesillere bu değerleri kazandırmayı amaç edinirler. Bu amaç doğrultusunda gerek formal gerekse informal olarak bu değerler nesilden nesile bir süreç olarak aktarılmaya devam eder. Değer kazandırma süreci formal olarak okullarda gerek programlar içerisinde gerekse örtük program şeklinde ve değerler eğitimi adı altında okutulmaya başlanmıştır. Değerler formal olarak okullarda kazandırılmaya çalışıldığından beri sosyal bilgiler dersi bu gayenin temel dersi olmuştur. Yapılan her öğretim programında Sosyal Bilgiler dersi içerisinde temel değerler yer almıştır. En son yayımlanan Sosyal Bilgiler Öğretim Programında da 18 temel değer verilmiş ve bunların kazandırılması hedeflenmiştir. Değerler, kazandırılmaya çalışılırken, bunların ne denli kazandırılabildiği de araştırmacıların merak konusu olmuştur. Bu merakın giderilmesi için özellikle yüksek lisans düzeyinde tezler yazılmış ve değerlerin ne denli kazandırılabildiği bulgularla ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmaların bir araya getirilmesi ve tasnif edilmesi de oldukça önemlidir. Bundan dolayı, yapılan bu çalışma, sosyal bilgiler eğitimi alanında yazılmış değer konulu tüm yüksek lisans tezlerinin incelemesini içerdiği için de oldukça önemlidir. Bu çalışmanın çalışma grubunu yüksek lisans tezleri oluştururken ve örneklemini ise 1998-2019 yılları arasında sosyal bilgiler öğretimi alanında değer konulu yüksek lisans tezleri oluşturmaktadır. Bu doğrultuda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak tablolaştırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, sosyal bilgiler eğitimi alanında yazılmış olan değer konulu yüksek lisans tezlerinin genelde tüm değerleri birlikte alan bütüncül çalışmalarla yazıldığı, en çok kullanılan araştırma yönteminin nicel araştırma yöntemi olduğu, araştırma örneklemi alt probleminde öğretmen kategorisinin birinci sırada olduğu ve örneklem büyüklükleri alt probleminde ise 0-100 kişi arası örneklem büyüklüğünün ilk sırada olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmaların veri toplama aracı kullanımında anket veri toplama aracının ilk sırada yer aldığı, cinsiyet alt probleminde kadın araştırmacıların daha fazla olduğu, yapılan araştırmaların üniversitelere göre dağılımına bakıldığında eşit bir dağılımın olduğu, araştırmaların yapıldığı enstitüler alt probleminde ise eğitim bilimleri enstitüsünün ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca tezlerin yapıldığı yıllar ile ilgili bulgularda ise en fazla tezin 2019 yılında yazıldığı, en az tezin de 2006 yılında yazıldığı tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Today's technological advances increase the speed of information spread, and with this together, it brings new cultural populations with it. Communities it has its own culture and its values within that culture. These values it can take centuries to form and to be adopted by society. Values are generated and then people want to keep them alive and to give these values to future generations they will. For this purpose, these values are both formal and informal it continues to be transmitted from generation to generation as a process. The process of gaining value is formally necessary in schools if necessary, it has started to be read in the form of a shroud program and in the name of values training. Social information since values were formally acquired in schools it's been the basic lesson of purpose. Social Information courses in each academic program it contains basic values. The most recently published Social Information Teaching The program also has 18 key values and is intended to win them. The values are trying to be gained, and how much they can be gained the researchers have been curious. Especially high for this curiosity the thesis was written at the undergraduate level and showed the findings of how much the values could be gained it's been tried to land. The combination and the elimination of these works is also necessary it's very important. Therefore, this study is based on the value written in the field of social information it is also very important because it includes a review of all graduate thesis. That's when creating master's thesis and sampling the universe of the study, 1998-2019 graduate thesis on value in the field of social information teaching between constitute. In this direction, the data obtained are subjected to content analysis it is tabulated. As a result of this research, the value written in social information is based on the with holistic studies that generally take all the values of graduate thesis the most commonly used research method is the quantitative research method, in the case of research sampling sub-problem, the teacher category is first in the class and the in the case of the sample sizes sub-problem, the first of the sample size is 0-100 people he was found to be in line. In addition, the data collection tool of research is used to in the gender sub-problem, the survey data collection tool is first in line the researchers are more likely to find that research is distributed by universities in the case of an equal distribution, the institutes in which the research is conducted are in the sub-problem it was determined that the institute of education was first in line. And your thesis in the findings of the years of the year, the most specific thesis was written in 2019, and the least dissertation was also found it was determined to be written in 2006.