Sibtu'l-Marsafî ve ez-Zücâcetü'l-bellûriyye fî şerhi'l-hamriyye adlı eserin tahkik ve tahlili
Sibtu'l-Marsafi and the critical edition and analysis of his work al-Zujaja al-balluriyah fi Sharh al-khamriyah
  1. Tez No: 738595
  2. Yazar: AHMET BAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sibtu'l-Marsafî, Hamriyye, İbnü'l-Fârız, Şerh, Zücace, Sekr, Tahkik, Tasavvuf, Sibt al-Marsafi, Khamriyya, Ibn al-Farid, Commentary, Zujaja, Drunken, Analys, Sûfîsm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma Mısır Şâzelî şeyhlerinden Muhammed b. Muhammed Zeynelâbidin el-Gamrî Sibtu'l-Marsafî'nin (v. 966/1558) tasavvuf büyüklerinden Sultânü'l-Âşıkîn lakabıyla meşhur olan İbnü'l-Fârız'ın (v. 576-632), İlâhî aşkı şarap ve kadın motifi ile sembolize ettiği manzum bir eser olan Kaside-i Hamriyye adlı eserine yaptığı şerhin tahkik ve tahlilidir. Araştırmamızı genel çerçevede Türkçe ve Arapça olmak üzere iki kısımda ele aldık. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve ekler bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kaside/ana metin sahibi ve şerh sahibi müelliflerin hayatı ve eserleri ele alındı. Aynı bölümde eserin nüshaları, tahkikte kullanılan nüshalar, muhteva ve eserin üslubu hakkında başlıklara yer verildi. İkinci bölümde ise başlıkların muhtevasına göre farklı kaynaklardan faydalanarak şerhin tahlilini yapmaya çalıştık. Ekler bölümü üç ek olarak düzenlendi. Birinci ek tahkikli metnin olduğu ektir, ikinci ekte Sibtu'l-Marsafî'nin kat'i ve muhtemel iki yoldan tespit ettiğimiz tarikat silsilesi diyagram tablo halinde eklenmiştir, üçüncü ek ise tahkikte kullanılan nüshalara ait resimlerin olduğu ektir.
Özet (Çeviri)
This study is the critical edition and analysis of the commentary on the work named Qasida al-Khamriyya by Muhammad b. Muhammad Zaynalabidin al-Gamri Sibt al-Marsafi (d. 966/1558), one of the Shazeli sheikhs of Egypt. Qasida al-Khamriyya is a poetic work in which Ibn al-Farid (d. 576-632), famous for his nickname Sultan al-Ashiqin, one of the great Sûfî Sûfîs, symbolizes divine love with wine and woman motifs. We discussed our research in two parts as Turkish and Arabic in general. Our study consists of an introduction, two chapters and appendices. In the first part; The life and works of the authors of the eulogy/main text and the annotation were discussed. In the same section, the copies of the work, the copies used in the investigation, the content and the style of the work were given. In the second part, we tried to analyze the commentary by using different sources according to the content of the titles. The appendices section was organized in three appendices. The first annex is the annex with the verified text, the second annex is Sibt al-Marsafi's categorical and the order of the sect that we have determined in two possible ways has been added in diagram tabular form and the third annex is the annex with the pictures of the copies used in the investigation.