İmam Gazâlî'nin İhyâ'ü Ulûmi'd-Dîn adlı eserinde günah olgusu
The phenomenon of sin in Imam Ghazâlî's work title the Ihyâ' Ulûm al-Dîn
- Tez No: 738994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Gazâlî, İhyâ, Mühlikât, Günah, Sûfîsm, al-Ghazālī, Iḥyā, Mühlikât, Sin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışma Allah'ın rızasına muhalif, şeytanın yoluna hizmet eden birtakım davranışlar olan günah olgusunu tasavvufî bir pencereden ele almayı amaçlamaktadır. Günahı tanımanın yanında günah zeminini oluşturan duygu ve davranışlara karşı refleks geliştirip bunlardan kaçınmak için ufuk açmak çalışmanın esas gayesidir. Çalışmada günahın sözlük manaları verilip tanımı yapıldıktan sonra Kur'an'daki kullanımları açıklanmıştır. Daha sonra kavram tasavvufî bir pencereden değerlendirmek için Gazâlî perspektifinde ele alınmış, Gazâlî'nin İhyâ'sının Mühlikât bölümü özelinde günahı değerlendirmeye çalışırken günaha götüren unsurlar, bunların mahiyeti ve korunma yolları ifade edilmiştir. Çalışma giriş bölümü dışında iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm günah kavramını ve Gazâlî'nin günahı ele alışını, ikinci bölüm Gazâlî'ye göre insanı helaka sürükleyen amilleri ve günahtan korunma yollarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to deal with the phenomenon of sin, which is a set of behaviors that are against the will of Allah and serve the way of the devil, from a mystical perspective. In addition to recognizing sin, the main aim of the study is to develop a reflex against the emotions and behaviors that form the basis of sin and to open the horizon in order to avoid them. In the study, after giving the dictionary meanings of sin and defining it, its uses in the Qur'an are explained. Later, the concept was discussed in the perspective of al-Ghazālī in order to evaluate it from a mystical perspective, while trying to evaluate sin in the Mühlikât section of al-Ghazālī's Iḥyā', the elements leading to sin, their nature and ways of protection were expressed. The study consists of an introduction and two parts. The first part includes concept of sin and al-Ghazālī's brief handling of sin, the second part includes in al-G̲hazālī the factors that lead people to destruction and ways to avoid sin.