Katılma nöbeti ile takip edilen çocukların annelerinde aile rol performansının değerlendirilmesi
The evaluation of family role performance inthe mothers who have children with breath-holding spells
- Tez No: 738838
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katılma nöbeti, demir eksikliği anemisi, rol doyumu, Breath holding spell, iron deficiency anemia, role satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızda birincil amaç anne ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısı ile çocuktaki katılma nöbetlerinin ilişkisini araştırmak, ikincil amaç ise katılma nöbeti ile anne eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.11.2019-01.11.2021 arasında, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk dahiliye ve çocuk nöroloji polikliniklerine başvuran katılma nöbeti tanılı 6 ay-6 yaş arasındaki 46 hastanın annesine Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği doldurtuldu. Benzer yaş ve cinsiyette 44 sağlıklı çocuk olgunun annelerine de (solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi almış ve ardından çocuk dahiliye polikliniğine kontrole gelmiş olguların anneleri) aynı form verildi. Her iki gruptan olan olguların hastane kayıtları üzerinden hemogram, demir paneli ve EKG sonuçları kaydedildi. Veriler SPSS 21.0 istatistik programına (SPSS Inc., Chicago, IL) kaydedildi. Bulguların ortalama±SD, medyan ve aralık (minimum-maksimum) değerleri verildi. Gruplar arasındaki karşılaştırmalar Student test veya Mann Whitney-U veya ki-kare testleri kullanılarak yapıldı. P değerinin 0,05'den az olması istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubundaki çocuklara ait yaş ortalaması 22,43±14,71 ay iken kontrol gurubunda 28,57±20,70 ay idi. Her iki grubta cinsiyet dağılımı açısından anlamlı bir fark yoktu. Katılma nöbeti tanılı olguların ilk atak başlangıç yaşı 7,93±6,93 ay, ayda geçirdiği nöbet sıklığı ise 5,96 (min 0- max 50) saptandı. Her iki grupta hemoglobin ve demir parametrelerini karşılaştırdığımızda demir eksikliği anemisi açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışmamızda tam kan sayımı ve demir paneli katılma nöbeti olan olgularda kontrol grubuna göre farklılık göstermedi. Her iki gruptaki annelerin Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı ölçeği skorları açısından karşılaştırıldığında rol doyumu katılma nöbetli çocuk sahibi olan annelerde düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamızın katılma nöbeti olan çocuk sahibi annelerin rol doyumu skorları düşük saptandı. Bu bulgu bu annelerin çocuklarını yeterince benimseyemediği anlamına gelmektedir. Özellikle bu alt boyutun düşüklüğü anne-bebek arasındaki bağlanma ile ilgili diğer komponentlerin de sorunlu olabileceğini akla getirmiştir. Katılma nöbetli çocukların ve annelerin bağlanma problemleri gibi diğer sorunlar gelecekteki çalışmaların konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, the primary aim was to investigate the relationship between self- perception of the mother-parent role and the participation seizures in the child, and the secondary aim was to examine the relationship between the breath holding spell of the child and mother education level and family household income. Materials and Methods: In this study, the self-perception of parental role scale was filled by the mothers of 46 children between the ages of 6 months and 6 years who were diagnosed with breath holding spell. The cases who applied to the pediatric internal medicine and pediatric neurology outpatient clinics of İzmir Tepecik Teaching and Research Hospital between 01.11.2019 and 01.11.2021 were included in the study. The same form was given to the mothers of 44 healthy children of similar age and gender (mothers of the cases who received treatment for respiratory tract infection and then came to the pediatric internal medicine outpatient clinic). Complete blood count, iron panel and ECG results of the patients from both groups were recorded from the electronic medical charts. Data were examined in the SPSS 21.0 statistical program (SPSS Inc. Chicago, IL). Comparisons between groups were performed by using the Student test, Mann Whitney-U or chi-square tests. P value of less than 0.05 was considered statistically significant. First the demographics were calculated in mean ± SD, median and range (minimum-maximum) values. Results: The mean age of the children in the study group 22.43±14.71 months while it was 28.57±20.70 months in the control group. There was no significant difference in terms of gender distribution in both groups. The age of onset of the first attack in the cases diagnosed with a breath holding spell was 7.93±6.93 months, and the frequency of spells per month was 5.96 (min 0-max 50). When we compared hemoglobin and iron parameters in both groups, no significant difference was found in terms of iron deficiency anemia. In our study, the patients with complete blood count and iron panel did not differ from the control group. When mothers in both groups were compared in terms of Parental Role Self-Perception Scale scores, role satisfaction was found to be lower in mothers who have children with breath holding spells. Conclusion: In our study, the role satisfaction scores of mothers who had children with participation spells were found to be lower. This finding means that these mothers could not adopt their children sufficiently. In particular, the low level of this sub-dimension suggested that other components related to mother-infant attachment might also be problematic. Other problems, such as attachment problems of children with breath holding spells and mothers, may be the subject of future studies.