Süt çocukluğu döneminde nöbet nedeni ile yatırılarak izlenen hastaların değerlendirilmesi
Evaluations of hospitalized patients due to the epileptic seizures during the infancy period
  1. Tez No: 377129
  2. Yazar: BUŞRA DUYGU ARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN YARAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: süt çocuğu, konvülziyon, epilepsi, nöbet, İnfant, convulsion, epilepsy, seizure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
. Bu çalışmada; hastanemiz Süt Çocuğu Servisi'ne Ocak 2008 – Ocak 2013 tarihleri arasında konvülziyon nedeniyle başvuran ve yatırılarak takip edilen 1-24 ay yaş aralığındaki hastaların ve konvülziyon özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Süt Çocuğu Servisi'ne yatırılarak izlenen 2730 hastanın 193'ü konvülziyon geçirme nedeni ile yatırılmıştı (%7,1). Konvülziyon geçiren hastaların yaş, cinsiyet, ailede epilepsi, akraba evliliği öyküsü, perinatal özellikleri, nöromotor gelişimleri, nörolojik muayene, santral sinir sistemi enfeksiyonu, kafa travması (amnezi ya da bilinç kaybının gerçekleştiği travmalar), aşılama, gibi özellikleri sorgulandı. Hastaların % 50,8'i erkek, %49,2'i kız, ortalama başvuru yaşı 7,6 ±6,5 ay idi. Hastalar, ateşin varlığına göre ateşli ve ateşsiz konvülziyon olmak üzere iki gruba ayrıldı. Febril konvülziyon sıklığı %21,8, epilepsi sıklığı %10,9 saptanırken tek konvülziyon geçiren, tetkikleri normal olan 58 hasta (%30,1) takibe alındı. West sendromu literatürle uyumlu olarak en sık görülen süt çocuğu epileptik sendromu (%17,1) olarak bulundu. Hastaların %3,6'sında semptomatik konvülziyon saptandı. Metabolik hastalıklar konvülziyon etyolojilerimiz arasında %2,5 oranında bulundu. 7 hastamızda (%3,6) konvülziyon nedeni inme olarak tespit edildi. Sturge Weber sendromu, sinüs ven trombozu, apne katılma nöbeti, ensefalit, karbonmonoksit (CO) zehirlenmesi diğer konvülziyon nedenleri arasında yer aldı. 2,5 aylık bir hastada intraventriküler papillom tespit edildi. Febril ve afebril konvülziyonlar karşılaştırıldığında etyoloji, konvülziyonun başlangıç yaşı, ortalama konvülziyon sayısı, ailede febril konvülziyon öyküsü, baş çevresi ölçümü ve hastanede yatış süreleri açısından anlamlı fark vardı. Sonuç olarak çalışmamızda süt çocukluğu döneminde konvülziyon etyolojisinde febril konvülziyon, infantil spazm, idyopatik epilepsi ve inme en sık nedenler olarak saptandı. Nonepileptik nedenlerin ayrımı ve etyolojik nedenlerin saptanmasının prognozun belirlenmesinde önemli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to evaluate the convulsion characteristics of the patients in the age range of 1-24 month old who were hospitalized and followed in our Infancy Service due to convulsion between January 2008 and January 2013. Patients who suffered convulsion were questioned with some characteristics such as age, sex, epilepsy in the family, intermarriage history, prenatal characteristics, neuro-motor developments, neurologic examinations, central nervous system infections, head traumas (traumas in which amnesia or unconsciousness occurred), vaccinations, % 50,8 of the patients was male and %49,2 female and the age average at the admittance was 7,6 ±6,5 months. Based on the presence of the fever, patients were categorized into two groups; febrile convulsion and non febril convulsion. While frequency of the febrile convulsion was determined as %21,8 and the frequency of the epilepsy as %10.9, 58 (%30.1) patients who suffered single convulsion and normal in analysis were followed up. West syndrome was determined as the most seen infancy epileptic syndrome (%17.1) in accordance with the litterateur. Symptomatic convulsion was determined in %3,6 of the patients. Metabolic diseases were found as %2.5 among the convulsion etiology. Convulsion cause was determined as stroke in 7 patients (%3,6). Intravenous papilloma was identified in a 2.5 month years old patient. When the febrile and non febril convulsions were compared, there were statistically significant differences regarding to the etiology, beginning age of the convulsion, average convulsion number, history of the febrile convulsion in the family, measurement of the head circumference and duration at the hospital. As a result, in our study febrile convulsion, infantile spasm, idiopathic epilepsy and stroke were the most determined causes at convulsion etiology in the infancy period. It was thought that differing the non epileptic causes and determining the etiological causes are important to identify the prognosis.