Dünyada büyükşehir yönetimlerinin karşılaştırmalı analizi: İstanbul ve Londra örneği
Comparison of metropolitan administrations in the world: The case of Istanbul and London
  1. Tez No: 738841
  2. Yazar: AHMET ADEM BEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Metropolitan Municipality Administration, Istanbul Metropolitan Municipality, London Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Devlet yönetimleri esasta merkezi yönetim ve yerinden yönetim olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu durum devletlerin siyasal sistemlerini de ortaya koymaktadır. Türkiye Cumhuriyeti üniter yapıyı benimseyen bir devlettir. Ancak, hem merkezi yönetimin enerjisinin savunma, güvenlik ve adalet gibi asli görevlere harcaması gerektiği hem de yerelde yaşayan vatandaşların farklı talepleri için yerel yönetimlere ihtiyaç vardır.Yerel yönetimler, belirli bir coğrafi alan üzerinde yaşayan yerel halkın mahalli ve müşterek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla oluşturulmuş kamu tüzel kişileridir. Yerel Yönetimlerin temelde varlık amaçları; kamu yönetiminde yerel ölçekte daha etkili ve verimli bir hizmet sunumunu gerçekleştirmektir. Bazı yerleşim yerlerinin nüfusu az iken bazı şehirlerin nüfusu fazladır. Bu da metropol (büyükşehir) yönetimlerinin gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. İçinde bulunduğumuz yüzyılın başında dünya nüfusunun yarıdan fazlası çekim merkezi haline dönüşen şehirlerde yaşamaya başlamıştır. Daha önceden öngörülmeyen hızda artarak 3,6 milyara ulaşan şehirli nüfus, kentsel alanları yeniden şekillendirmektedir. Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre 2050 yılında şehirlerde yaşayanların nüfusu 6,3 milyara, 2100 yılında ise toplam nüfusun yüzde 85'ini oluşturan 9 milyara ulaşacağı öngörülmektedir. Büyüme mevcut büyük şehirlerden ziyade Asya ve Afrika'nın fakir ülkelerindeki şehirlerde gerçekleşecektir. Bugün, 10 milyonun üzerinde nüfusa sahip devasa büyüklükteki şehirlerin sayısı 50 civarındadır. Ekonomik büyüme, yenilik ve buluşlarla değişimin merkezi haline gelen Londra, Seul, Tokyo, Paris, İstanbul gibi şehirler dünyanın birkaç ülkesinden daha büyük nüfus ve ekonomik büyüklüğe sahiptir.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın evreni dünyadaki büyükşehir yönetimleri, örneklemi ise Londra ve İstanbul büyükşehir yönetimleridir. Bu bağlamda birinci bölümde maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak Toronto, St. Petersburg, Paris, Tokyo ve Seul büyükşehir yönetimleri incelenmiştir. İkinci bölümde Türkiye ve İngiltere Yerel Yönetimleri incelenmiş olup üçüncü bölümde de Londra ve İstanbul Büyükşehir yönetimleri karşılaştırmalı olarak yönetim yapıları itibari ile incelenmiştir. Çalışmanın amacı; genelde dünyadaki büyükşehir yönetimlerin, özelde de Londra ve İstanbul büyükşehir yönetimlerinin düzensiz göç, hızlı nüfus artışı, konut sıkıntısı, altyapı yetersizliği, hava kirliliği, trafik sıkışıklığı, sosyal dışlanma ve fırsat eşitsizliği gibi tüm büyükşehir yönetimlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm konusunda mevcut yönetim sistemlerinin yetip yetmediğinin sorgulanması yetmediği noktada yönetim sistemlerinde yapılan revizyonun tespit edilmesidir
Özet (Çeviri)
State administrations are basically divided into two as central administration and local administration. This situation also reveals the political systems of the states. The Republic of Turkey is a state that adopts a unitary structure. However, local governments are needed both for the central government's energy to be spent on essential tasks such as defense, security and justice, and for the different demands of local citizens. Local governments are public legal entities established to meet the local and common needs of the local people living in a certain geographical area. The main purpose of existence of Local Governments; to realize a more effective and efficient service delivery on a local scale in public administration. Some settlements have a low population, while some cities have a large population. This revealed the necessity of metropolitan (metropolitan) administrations. At the beginning of the current century, more than half of the world's population started to live in cities that have become centers of attraction. The urban population, which has increased at an unprecedented rate and reached 3.6 billion, is reshaping urban areas. According to United Nations sources, the population of people living in cities will reach 6.3 billion in 2050 and 9 billion in 2100, which constitutes 85% of the total population. Growth will occur in cities in poorer countries of Asia and Africa rather than existing metropolitan areas. Today, the number of gigantic cities with a population of over 10 million is around 50. Cities such as London, Seul, Tokyo, Paris and Istanbul, which have become the centers of change with economic growth, innovation and invention, have a larger population and economic size than a few countries in the world.The universe of this study, which consists of three parts, is the metropolitan governments in the world, and the sample is the metropolitan governments of London and Istanbul. In this context, using maximum diversity sampling in the first chapter, Toronto, St. Petersburg, Paris, Tokyo and Seoul metropolitan governments were examined. In the second part, the Local Governments of Turkey and England were examined, and in the third part, the London and Istanbul Metropolitan governments were examined comparatively in terms of their administrative structures. The aim of the study; In general, the metropolitan administrations of the world, especially London and Istanbul metropolitan administrations, the current management systems are sufficient to solve the problems faced by all metropolitan administrations such as irregular migration, rapid population growth, housing shortage, insufficient infrastructure, air pollution, traffic congestion, social exclusion and inequality of opportunity. It is the determination of the revision made in the management systems at the point where it is not enough to question whether it is sufficient.