Rahmi Bediz-Demirtaş Kamçıl mimarlık bürosu konut kooperatiflerinde modernite söylemi
Modernity discourse in the housing cooperatives of Rahmi Bediz- Demirtaş Kamçıl architecture office
  1. Tez No: 738855
  2. Yazar: SELİM SERTEL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KOCA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, konut kooperatifleri, Rahmi Bediz, Demirtaş Kamçıl, orta yüzyıl modernizmi, iç mekân tarih yazımı, evsellik, modernite, Ankara, housing cooperatives, Rahmi Bediz, Demirtaş Kamçıl, mid-century modernism, interior historiography, domesticity, modernity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin Ankara'sında konut kooperatifçiliği yoluyla en fazla sayıda ve çeşitte apartman tipolojisi üretmiş olan Rahmi Bediz- Demirtaş Kamçıl Mimarlık Bürosu'nun konut yapılarına (1954-1962) odaklanırken modern bilincin şekillenmesine nasıl katkı sağladıklarını merkezine alır. Bu kapsamda tez üç ana bölüme ayrılır; ilk bölüm eğitim ve meslek ortamının modernite söylemine odaklanırken ikinci bölümde mimarların konut kooperatifleri üzerinden hayal ettikleri modern yaşam kültürüne bakılır. Son bölümde ise önerilen hayatın ilişkileri ve çelişkileri görüşmecilerin anlatıları üzerinden tartışılır. Arşiv belgeleri ve sözlü görüşmeler üzerinden modernite söylemini araştıran bu çalışma, sınıf, toplumsal cinsiyet, beğeni, Türk modernitesi ve mimari modernizm temalarıyla ilgili ideolojileri ve toplumsal özlemleri deşifre etmeyi hedefler.
Özet (Çeviri)
This study focuses on how Rahmi Bediz- Demirtaş Kamçıl Architecture Office, which produced the largest number and variety of apartment typologies through housing cooperatives in post-World War II Ankara, contributed to the shaping of modern consciousness while focusing on residential buildings (1954-1962). In this context, the thesis is divided into three main parts; While the first part focuses on the modernity discourse of the educational and professional environment, the second part looks at the modern life culture that architects imagine through housing cooperatives. In the last part, the relationships and contradictions of the proposed life are discussed through the narratives of the interviewees. This study, which investigates the discourse of modernity through archival documents and oral interviews, aims to decipher the ideologies and social aspirations related to the themes of class, gender, taste, Turkish modernity, and architectural Modernism.