The relationship between Turkish EFL teachers' attitudes towards Educational Information Network (EBA) and their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) levels
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) yönelik tutumları ile Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) seviyeleri arasındaki ilişki
- Tez No: 738874
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, İngilizce öğretmenleri, Educational Information Network, Technological Pedagogical Content Knowledge, EFL teachers
 - Yıl: 2022
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'de kullanılan en yaygın çevrimiçi eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'dır. Derslerde teknolojinin etkin kullanımını artırmak amacıyla tasarlanmıştır. Öğretmenlerin teknolojiyi derslere entegre etmedeki rolünün önemi göz önüne alındığında, öğretmenlerin teknoloji, alan ve pedagoji bilgisinde yetkin olmaları gerekmektedir. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri konusunda kendilerini ne kadar yetkin hissettikleri, EBA platformunu kullanmaya yönelik tutumlarını etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin EBA'ya yönelik tutumları ile TPAB düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada betimsel nicel araştırma modeli kullanılmıştır. İlişkiyi araştırmak için korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar Hatay'da görev yapan 372 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler EBA Tutum Ölçeği ve EFL TPACK Anketi aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilere göre, İngilizce öğretmenlerinin EBA'ya yönelik tutumlarının olumlu olduğu ve TPAB seviyelerinin yeterli düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin EBA'ya yönelik tutumları ile TPAB düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır. İngilizce öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki deneyim ve okul türüne göre EBA'ya yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmada öğretmenlerin yaşları ile TAB ve TPAB düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. 31-40 yaş grubundaki öğretmenlerin TAB ve TPAB puanları diğer gruplara göre daha yüksek çıkmıştır. Okul türü değişkeni dikkate alındığında, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin TPAB konusunda daha yetkin olduğu görülmüştür. İngilizce öğretmenlerinin mesleki deneyimlerine bağlı olarak TB ve TPAB düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. 1-5 yıl mesleki deneyime sahip öğretmenlerin TB'de daha yetkin olduğu, 6-10 yıl mesleki deneyime sahip öğretmenlerin TPAB'da daha yetkin olduğu bulunmuştur. Çalışmanın sonunda hem öğretmenler hem de eğitim yetkilileri için çıkarımlar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most common online educational platform in Turkey is Educational Information Network (EBA). It was designed in order to increase the effective use of technology in classes. Considering the importance of teachers' role in integrating technology into lessons, teachers are required to be competent in technology, content and pedagogy knowledge. How competent teachers' feel themselves about their TPACK levels may have an impact on their attitudes towards using EBA platform.The purpose of the present study was to investigate the relationship between Turkish EFL teachers' attitudes towards EBA and their TPACK levels. Descriptive quantitative research design was used in the study. To investigate the relationship, correlational study method was adapted. The participants consisted of 372 EFL teachers working in Hatay, Turkey. The data were collected through EBA Attitude Scale and EFL TPACK Survey. According to the analysis of the data, it was revealed that EFL teachers' attitudes towards EBA were positive and they have sufficient levels of TPACK. Moderate positive correlation was determined between teachers' attitudes towards EBA and their TPACK levels. No significant difference was found in EFL teachers' attitudes towards EBA depending on their gender, age, educational status, teaching experience and type of school. It was revealed in the study that there was a significant difference between teachers' age and their TCK and TPACK levels. Teachers in the age group of 31-40 had higher levels of TCK and TPACK scores than other groups. Considering the type of school variable, secondary school EFL teachers were found to be more competent in TPACK. Significant difference was found in EFL teachers' TK and TPACK levels depending on their teaching experience. Teachers with 1-5 years of teaching experience were found to be more competent in TK while teachers with 6-10 years of teaching experience were more competent in TPACK. At the end of the study, implications both for teachers and educational authorities were suggested.