Risk iştahı endeksi ile finansal yatırım araçları arasındaki ilişki
The relationship between risk appetite index and financial investment insturuments
  1. Tez No: 738907
  2. Yazar: ZEYNEP SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH BUĞAN, DOÇ. DR. ERAY GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk İştahı Endeksi, Davranışsal Finans, Frekans Alanı Nedensellik, Risk, Risk Appettite Index, Behavioral Finance, Frequency Domain Causality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yatırımcılar risk unsurunu yakından takip ederek riske karşı bir tutum sergilemektedirler. Geleneksel finans teorisi, yatırımcıların riske karşı olan tutumlarını bireylerin rasyonel oldukları gerçeğiyle açıklamaya çalışmaktadır. Psikoloji biliminin yatırımcı davranışları üzerinde yoğunlaştığı çalışmalarla beraber yatırımcıların kararlarında irrasyonalitenin varlığı görülmüş ve bu doğrultuda davranışsal finans teorisi şekillenmeye başlamıştır. Yatırımcıların risk almaya olan istekleri, risk iştahı olarak adlandırılmaktadır. Küreselleşmenin etkisi ile yatırımcıların risk iştahına karşı olan tutumları finansal piyasaları etkilediğinden bu alanda yapılan çalışmalar önem kazanmıştır. Bu çalışmada, yatırımcı duyarlılığı ve finansal istikrar göstergelerinden biri olarak kabul edilen risk iştahı endeksi ile BIST-100 endeksi, Altın/Ons ve USD/TRY değişkenleri arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin olup olmadığını incelemiştir. Çalışmada, Ocak 2008 ve Aralık 2021 yılına ait veriler ile frekans alanı nedensellik testi uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, risk iştahı endeksi ve Altın/Ons değişkeni arasında kısa, orta ve uzun dönemde çift yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda risk iştahı endeksi ve USD/TRY değişkeni arasında kısa dönem haricinde, orta ve uzun dönemde çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Fakat kısa dönemde risk iştahı endeksinden USD/TRY değişkenine doğru bir nedensellik ilişkisinin olmadığı, kısa dönemde sadece USD/TRY değişkeninden risk iştahı endeksine doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Son olarak BIST-100 endeksinden risk iştahı endeksine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investors follow the risk factor closely and display an attitude towards risk. Traditional finance theory has tried to explain investors' attitudes towards risk by the fact that individuals are rational. Along with the studies that psychology focuses on investor behavior, the existence of irrationality in the decisions of investors has been observed and behavioral finance theory has begun to take shape in this direction. Investors' willingness to take risks is called risk appetite. As the attitudes of investors towards risk appetite with the effect of globalization affect financial markets, studies in this field have gained importance. In this study, it has been examined whether there is a bidirectional causality relationship between the risk appetite index, which is one of the indicators of investor sentiment, and the variables of BIST-100 index, Gold/Ons and USD/TRY. In the study, frequency domain causality test was applied with the data of January 2008 and December 2021. The findings obtained from the study show that there is a bidirectional causality relationship between the risk appetite index and the Gold/Ounce variable in the short, medium and long term. At the same time, it has been observed that there is a bidirectional causality relationship between the risk appetite index and the USD/TRY variable in the medium and long Dec, except for the short term. However, it has been determined that there is no causality relationship between the risk appetite index and the USD/TRY variable in the short term, and there is only a causality relationship between the USD/TRY variable and the risk appetite index in the short term. Finally, it has been observed that there is a one-way causality relationship from the BIST-100 index to the risk appetite index.