Doğu Roma İmparatorluğu'nda siyasî evlilikler (V.-VI. yüzyıl)
Political marriages in the Eastern Roman Empire (V.-VI. century)
- Tez No: 738974
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Roma İmparatorluğu, Augusta, Siyasî Evlilik, İktidar, Eastern Roman Empire, August, Political Marriage, Power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Doğu Roma İmparatorluğu'nda 330-602 yılları arasında, ülke sınırlarının geniş olması sebebiyle tek kişinin yönetimi sağlamakta güçlük çektiği durumlarda siyasî amaçlarla gerçekleştirilen evlilikler görülmektedir. Augustuslar kimi zaman soylarının devamını sağlamak kimi zaman imparatorluğun istikbalini sağlayacak kişilerin idareyi üstlenmesi için ittifak arayışında bulunmuşlardır. En sağlıklı çözümü ise kendilerine sadık kalacaklarını umdukları kişileri aile fertlerinden biri ile evlendirip akrabalık bağı kurmakta bulmuşlardır. Augustuslar, augustalar vasıtasıyla seçtikleri damat adayının caesarlığını onaylayarak kendi iş güçlerini azaltmış, kuvvetlerini artırmış ve idarede istikrarı sağlamışlardır. Kurmuş oldukları akrabalık bağı ile caesarı kontrol etme şansını da elde eden augustus ölümünün ardından dolaylı olarak iktidarı üstlenmesini istediği kişiyi belirlemiş oluyordu. Siyasî amaç doğrultusunda gerçekleştirilen evliliklerde augustaların faaliyetleri önemli bir yer almaktadır. Augustaların resmi olarak yönetimde söz hakkı bulunmasa da gerek kardeşinin gerek oğlunun naibi olarak dolaylı yoldan yönetime katılabilmişlerdir. Naip olma imkânına sahip olmayan ve idarede etkin faaliyet yürütmek isteyen augustalar ise öncelikle augustusları kendilerine aşık edip tesirleri altına almışlardır. Daha sonra imparatorluk yönetimi hakkında dolaylı olarak söz hakkı alabilmeyi başarmışlardır. Augustaların, iktidar hırsı önlerine çıkabilecek herhangi bir engel durumunda konumlarını korumak için hiçbir entrikadan geri kalmamalarına neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmamızda siyasî amaç taşıyan evlilikler neticesinde oluşan birlikteliklerde, augustaların siyasette etkin olabilmek için gerçekleştirdikleri faaliyetlerini ve entrikalarını ele almaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
In the Eastern Roman Empire, between the years 330-602, marriages for political purposes were seen in cases where one person had difficulty in providing the administration due to the wide borders of the country. The Augustus sometimes sought alliances to ensure the continuation of their lineage, and sometimes to take over the administration of the people who would ensure the future of the empire. The healthiest solution is to marry the people they hope to be faithful to with one of their family members and establish a kinship bond. By approving the caesarism of the groom to be they chose through augustas, the Augustus reduced their workforce, increased their strength, and ensured stability in the administration. Augustus, who had the chance to control Caesar with the kinship bond they had established, indirectly determined the person he wanted to assume power after his death. The activities of augustas play an important role in marriages made for political purposes. Although the Augustas did not have a say in the administration officially, they were able to participate in the administration indirectly as the regent of both his brother and his son. The Augustans, who did not have the opportunity to be regents and wanted to carry out effective activities in the administration, firstly fell in love with them and influenced them. Later, they succeeded in getting the right to speak indirectly about the imperial administration. The Augusta's greed for power caused them not to fall behind in any intrigue to maintain their position in case of any obstacle that might come their way. In this context, in our study, we tried to deal with the activities and intrigues of augustas in order to be active in politics as a result of marriages and partnerships with political purposes.