Matematik öğretmenlerinin öğretimsel liderliğinin öğrenci görüşlerine göre incelenmesi
Investigation of the educational leadership of mathematics teachers according to student opinions
- Tez No: 739073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE TOKER GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Matematik Öğretmeni, Öğretimsel Liderlik, Sınıf Yönetimi, Öğrenci Görüşü, Middle School, Math Teacher, Instructional Leadership, Classroom Management, Student Opinion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrenci görüşlerine göre ortaokul matematik öğretmenlerinin öğretimsel liderliğini incelemektir. Bu genel amaç doğrultusunda matematik öğretmenlerinin öğretimsel liderliği alanyazın ışığında oluşturulmuş üç boyut altında incelenmiştir. Bu boyutlar dersin amaçlarına yönelik liderlik boyutu, eğitim ve öğretim sürecine yönelik liderlik boyutu ve destekleyici öğrenme ortamına yönelik liderlik boyutu şeklindedir. Bu boyutlar altında matematik öğretmenlerinin gerek sınıf yönetiminde gerek okul bütününde göstermesi gereken öğretimsel liderlik davranışları ifade edilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile yürütülmüştür. Araştırmada Şanlıurfa ilinin Karaköprü merkez ilçesindeki kamu ortaokullarında 7. ve 8. sınıf düzeyinde öğrenim gören 50 öğrencinin görüşlerine başvurulmuştur. Öğrencilerden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrenci görüşlerine göre ortaokul matematik öğretmenlerinin genel olarak öğretimsel lider olarak hareket ettiği tespit edilmiştir. Alt boyutlara bakıldığında matematik öğretmenlerinin eğitim-öğretim sürecine yönelik ve destekleyici öğrenme ortamına yönelik liderlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak matematik öğretmenlerinin alt boyutlardan dersin amaçlarına yönelik liderlik göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the instructional leadership of secondary school mathematics teachers according to student opinions. In line with this general purpose, the instructional leadership of mathematics teachers was examined under three dimensions created in the light of the literature. These dimensions are the leadership dimension for the aims of the course, the leadership dimension for the education and training process, and the leadership dimension for the supportive learning environment. Under these dimensions, the instructional leadership behaviors that mathematics teachers should display both in classroom management and throughout the school are expressed. The research was carried out with a case study, one of the qualitative research methods. In the research, the opinions of 50 students studying at the 7th and 8th grades in public secondary schools in the central district of Karaköprü in Sanlıurfa were consulted. The data obtained from the students with the semi-structured interview form were analyzed with the descriptive analysis method. As a result of the research, it has been determined that secondary school mathematics teachers generally act as instructional leaders according to student opinions. Considering the sub-dimensions, it was concluded that mathematics teachers showed leadership towards the education-teaching process and supportive learning environment. However, it has been determined that mathematics teachers do not show leadership towards the objectives of the lesson from the sub-dimensions.