Koroner no-reflow gelişen ST-elevasyonlu miyokard infarktüsü hastalarında intrakoroner elektrokardiyografinin işlem başarısı için prediktif rolünün saptanması
Determination of the predictive role of intracoronary electrocardiography for procedural success in patients with ST-elevation myocardial infarction developing coronary no-reflow
- Tez No: 739096
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TULMAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ejeksiyon fraksiyonu toparlanması, intrakoroner elektrokardiyografi, no-reflow fenomeni, primer perkütan girişim, ST-segment elevasyonlu miyokard infarktüsü, Ejection fraction recovery, intracoronary electrocardiography, myocardial infarction with ST-segment elevation, no-reflow phenomenon, primer percutaneous intervention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: No-reflow fenomeni (NRF) ST-segment yükselmeli miyokard infarktüsü (STEMI) hastalarında artmış mortalite ve kalp yetmezliği gelişimi ile ilişkilidir. Güncel kılavuzlarda NRF tedavisi için kesin bir yöntem bulunmamakla birlikte NRF geliştiğinde işlem başarısının tahmin edilmesini sağlayacak yöntemler de kısıtlıdır. Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRG), kontrast ekokardiyografi gibi yöntemler bu amaç için kullanılsa da NRF'de sonlanımı vaka sırasında gösterebilecek ''hasta başı'' bir yönteme ihtiyaç vardır. İntrakoroner elektrokardiyografi (ik-EKG) basit, ek maliyet gerektirmeyen bir yöntem olup miyokardiyal iskeminin gerçek zamanlı bir göstergesidir. Bu nedenle çalışmamızda STEMI tanısı ile primer perkütan girişim (pPKG) yapılan ve NRF gelişen hastalarda ik-EKG'nin işlem başarısı üzerine prediktif rolünü araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif olarak planlandı. Kasım 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında kliniğimizde anterior STEMI tanısı ile pPKG yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. TIMI akım derecesine (TFG) göre hastalar NRF (+) ve NRF(-) olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. TFG%42 olmasının (duyarlılık %100, özgüllük %84.6) LVEF toparlanması için bağımsız prediktif bir faktör olduğu gösterildi. Sonuç: Sonuç olarak NRF gelişmiş olan anterior STEMI hastalarında ik-EKG'deki STR oranı kısa dönem klinik sonlanımları ön görmekte etkili bir yöntemdir. ik-EKG STR oranı bu grup hastalarda LVEF toparlanmasının bağımsız prediktif bir faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Aim: The no-reflow phenomenon (NRP) is associated with increased mortality and development of heart failure in patients with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI). Although there is no definitive method for NRP treatment in current guidelines, methods to predict the success of procedures with NRP are also limited. Although techniques such as cardiac magnetic resonance imaging (MRI) and contrast echocardiography are used for this purpose, there is a need for an“on-site”method that can predict the outcome after NRP. Intracoronary electrocardiography (ic-ECG) is a simple, cost-free method and real-time indicator of myocardial ischemia. Therefore, in our study, we planned to investigate the predictive role of ic-ECG on the procedure's success in patients who underwent primary percutaneous intervention (pPCI) for STEMI and developed NRP. Materials and Methods: The study was planned prospectively. Patients who underwent pPCI with the diagnosis of anterior STEMI in our clinic between November 2021 and May 2022 were included in the study. According to TFG, patients were divided into two main groups: NRP (+) and NRP (-). Patients with TFG42% (sensitivity %100, specificity %84.6) was an independent predictive factor for LVEF recovery. Conclusion: STR level in ic-ECG is an effective method for predicting short-term clinical outcomes in patients with anterior STEMI who have developed NRP. ic-ECG STR is an independent predictive factor of LVEF recovery in this group of patients.