Examination of the relationship between high school students' strategies to cope with cyberbullying and the levels of nomophobia
  1. Tez No: 739104
  2. Yazar: ÖZGÜL ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: zorba, zorbalık, siber zorbalık, bully, bullying, cyberbullying
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma lise öğrencilerinde siber zorbalık durumunu tespit etmek ve öğrencilerin siber zorbalıkla baş etme stratejilerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında Adana ilinde 311 lise öğrencisi çevrimiçi anket yoluyla gönüllülük esasına göre çalışmaya katılmıştır. Anket, öğrenci tanıma formu, siber zorbalığın öğrenciler üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik 23 soruluk bir ölçek ve öğrencilerin siber zorbalıkla baş etme stratejilerini belirlemeye yönelik 23 soruluk bir anketten oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre siber zorbalığın öğrenciler üzerinde birçok negatif etki yarattığı tespit edilmiştir. Siber zorbalığa maruz kalan öğrencilerin siber zorbalıkla başa çıkma stratejilerine yönelik elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin daha çok zorbalığı yapan kişiden davranışını sonlandırmasını istemek, zorbalığı yapan kişiden gelen mesajları bloke etmek, bilinmeyen ve özel numaralardan gelen aramaları cevaplamamak, kullandığı internet hesaplarının şifrelerini değiştirmek gibi teknik yönü ağır basan başa çıkma stratejileri kullanarak engellemeye çalıştığı tespit edilmiştir. Buna karşın yaşadıkları olayı psikoloğa anlatmak, adli yollara başvurmak ve öğretmene ya da okul müdürüne durumu bildirme gibi stratejilerini daha az kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin nomofobi düzeyleri ile siber zorbalığa maruz kalma arasında ki ilişki incelendiğinde; istatistiki açıdan anlamlı, zayıf düzeyde ve pozitif yönlü ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin nomofobi düzeyleri ile siber zorbalık ile baş etme stratejileri arasında ki ilişki incelendiğinde; istatistiki açıdan anlamlı, zayıf düzeyde ve negatif yönlü ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin siber zorbalıkla baş etme stratejileri ile siber zorbalığa maruz kalma durumları arasında ki ilişki incelendiğinde istatistiki açıdan anlamlı, orta düzeyde ve negatif yönlü ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with a view to determine the cyberbullying situation among high school students and also to determine the strategies of students to cope with cyberbullying. Within the scope of the research 311 high school students in Adana participated in the study on voluntary basis through an online questionnaire. The questionnaire consisted of a student recognition form, a 23-question scale to determine the effects of cyberbullying on students and a 23-question survey to determine students' strategies for coping with cyberbullying. According to the results of the research, it has been determined that cyberbullying has many negative effects on students. Additionally, it was found that students who were exposed to cyberbullying mostly tried to avoid it by some coping strategies such as asking the bully to end their behaviour, blocking the messages from the bully, not answering the calls from unknown and private numbers, and changing the passwords of the internet accounts they use. On the other hand it was determined that stucyberbullying coping strategies such as telling the incident to the psychologist, resorting to legal procedures and reporting the situation to the teacher or the school principal were less used by students. Moreover, when the relationship between students' nomophobia levels and exposure to cyberbullying is examined, it was seen that there is a statistically significant, weak and positive relationship. When the relationship between students' nomophobia levels and their strategies to cope with cyberbullying is examined; it has been determined that there is a statistically significant, weak and negative relationship. When the relationship between students' strategies to cope with cyberbullying and their exposure to cyberbullying was examined, it was determined that there was a statistically significant, moderate and negative relationship.