Zygmunt Bauman perspektifinden post-modern dönemde kimlikler
Identites in the post-modern era from Zygmun Bauman's perspective
- Tez No: 739131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Postmodernite, Kimlik, Z. Bauman, Yaşam Tarzları, Modernity, Postmodernity, Kimlik, Z. Bauman, Lifestyles
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Kökenlerini aydınlanmadan alan modernlikte, bireysellik: aydınlanmacı perspektif etrafında 'özerklik' ve 'özgürlük' kavramlarına gönderme yapmakta ve kimliğin inşa edilecek uzamı kendisine biçtiği hedefler üzerinden oluşturmaktadır. Kendisine biçtiği, 'kültürel', 'ekonomik' ve 'siyasal' hedeflerin ilerletileceği ve insanlığın topyekün kurtuluşunun bilimle sağlanacağına olan yaklaşımı ile bir dünya tasavvuru sunmakta ve kimliksel inşalar bu çerçevede oluşturulmaktadır. Postmodern dönemde, karşılaşılan çerçevede modern döneme has 'özsel' ve 'meta anlatıların' reddi etrafında gerçekleşip, modern Kartezyen özneyi yok sayıp öldüğünün ilanı etrafında bir kimliksel yapılanma olanağı (olanaksızlığı) barındırması nedeniyle kimliklerin tekrar tanımlanma ihtiyacını doğurmuştur. Modern hakikat ve doğruların, postmodernizmde yerini 'belirsizlik', 'geçicilik' ve 'parçalanma'ya bırakması, 'Kimlik' inşası ve kimlik sürekliliğinin ihtiyaç duyduğu, 'aynilik' ve 'süreklilik' yerini 'gelip geçicilik', 'parçalanma' ve 'süreksizliğe' bırakmıştır. Sonuç itibariyle, çalışma postmodern belirsizlikler bağlamında reddedilen gerçeklik ve içinde barındırdığı süreksizlikleri bağlamında; Baumancı, modern-postmodern yaşam tarzları üzerinden hareket ederek kimliğin günümüz durumunu açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In modernity, which takes its origins from the enlightenment, individuality refers to the concepts of 'autonomy' and 'freedom', and it is formed through the goals set by the identity. Individuality presents a world vision in which 'cultural', 'economic' and 'political' goals will be promoted and the total liberation of humanity will be achieved through science, and identities are created within this framework. In the framework of the postmodern period, there is a rejection of the 'essential' and 'meta-narratives' of the modern period and as the modern Cartesian ignores the subject, the possibility (impossibility) of identity formation has emerged, thus the need for redefinition of identities becomes necessary. Modern realities and truths have been replaced by 'uncertainty', ' temporariness' and 'fragmentation' in postmodernism.As a result of this, 'being identical' and 'continuity', which are needed by 'identity' formation and identity continuity, have been replaced by 'temporariness', 'fragmentation' and 'discontinuity'. Consequently, in the context of the rejected reality and postmodern uncertainties-discontinuities, this study tries to explain the current state of identity by focusing on Baumanian, modern-postmodern lifestyles.