Havayolu yönetiminde stratejik iş birlikleri: British Airways-Iberia örneği
Strategic collaborations in airline management: The case of British Airways-Iberia
- Tez No: 739143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN RODOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havayolu Şirketleri, Stratejik İş Birliği, Stratejik Yönetim, Airline Companies, Strategic Alliances, Strategic Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde işletmeler artan rekabet şartları nedeniyle yeni yatırımlar yaparak faaliyet alanlarını genişletmek ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için birçok farklı strateji uygulamaktadır. Bu stratejilerden en önemlilerinden biri stratejik iş birlikleridir. Stratejik iş birlikleri, işletmeler için tehditlere, bulunduğu konum itibariyle yaşadıkları belirsizliklere karşı geliştirdikleri stratejilerden biridir. Stratejik iş birlikleri pek çok sektörde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu sektörler arasında kuşkusuz havacılık sektörü önemli bir pozisyondadır. Dinamik ve kırılgan yapısıyla her türlü krizden etkilenen havacılık sektörü için stratejik iş birlikleri küreselleşen dünyada bir zorunluluk haline gelmiştir. Havacılık sektöründe hizmet veren havayolu şirketleri mevcut durumlarını korumak ve sektörde gelişim sağlayabilmek adına stratejik iş birlikleri gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmanın amacı, Avrupalı bayrak taşıyıcı havayolu şirketlerinden olan British Airways ve Iberia'nın 2010 yılında gerçekleştirdikleri iş birliklerinin nedenlerinin ve sonuçlarının incelenmesidir. Çalışma kapsamında British Airways ve Iberia'nın stratejik iş birliği gerçekleştirmesinin nedenleri ve iş birliği sağlandıktan sonraki mali ve ekonomik durumları, birlikte kurdukları International Airlines Group'un 2008-2021 yıllarına ait faaliyetleri ve finansal verileri, nitel araştırma yöntemleri ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, businesses apply many different strategies to expand the field of activities and keep up with technological developments by making new investments due to increasing competition conditions. The most important one of these strategies is strategic alliance. Strategic alliance is one of the strategies that businesses develop against threats and uncertainties by their location. Strategic alliances have been used in many industries for many years. Among these industries, the aviation industry has a significant position. Strategic alliance has become a necessity for the aviation industry, which is affected by all kinds of crises with its dynamic and fragile structure in the globalizing world. Airline companies serving in the aviation industry make strategic alliances in order to maintain their current status and to develop in the sector. The purpose of this study is to examine the reasons and results of the strategic alliances which is done by the European flag carrier airlines British Airways and Iberia in 2010. Within the scope of the study, the reasons for the strategic alliances of British airways and Iberia, their financial and economic conditions after the alliance, the activities and financial data for the years 2008-2021 of the International Airlines Group, which established by them were examined with qualitative research methods.