Ali Sâmî En-Neşşâr (1917-1980) ve düşünce dünyası
Ali Sami En-Nashar (1917-1980) and his world of thought
- Tez No: 739231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ali Sâmî en-Neşşâr, İslam felsefesi, Kelam, Tasavvuf, Usül-i fıkıh, Ali Sami en-Neşşâr, Islamic philosophy, Kalam, Sufism, Usul-i fiqh
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
19. ve 20. yüzyıllarda Mısır'daki İslam felsefesi ve İslam düşüncesi ile ilgili yapılan çalışmalar, genel olarak zengin çalışmalar olup, çok önem taşımaktadır. Çalışmamızda, Mısırlı çağdaş bir düşünür olan Ali Sâmî en-Neşşâr'ın İslam felsefesine dair ana görüşü tahlil edilmeye çalışılmıştır. Ali Sâmî en Neşşâr'ın İslam felsefesine dair ana fikrini analiz eden çalışmamız, giriş bölümünden ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde 19. ve 20. yüzyıllarda Mısır'daki İslam düşüncesi tartışmaları başlığı altında iki Mısırlı düşünür olan Muhammed Abduh ve Neşşâr örneklem alınarak çağdaş Mısır'daki İslam felsefesinin durumu anlatılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Neşşâr'ın hayatı ve eserleri ile alakalı bilgiler kronolojik olarak verilirken ikinci bölümünde ise Neşşâr'ın İslam felsefesi, kelam, tasavvuf ve usül-i fıkıha dair tasavvuru derin ve daha detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on Islamic philosophy and Islamic thought in Egypt in the 19th and 20th centuries are generally rich studies and are very important. In our study, the main view of Ali Sami en-Neşşâr on Islamic philosophy as a contemporary Egyptian thinker has been tried to be analyzed. Our study, which analyzes the main idea of Ali Sâmî en-Neşşâr on Islamic philosophy, consists of an introduction and two parts. In the introduction, under the title of discussions of Islamic thought in Egypt in the 19th and 20th centuries, the situation of Islamic philosophy in contemporary Egypt is explained by taking two Egyptian thinkers, Mohammed Abduh and Neşşâr, as an example. In the first part of our study, information about Neşşâr's life and works are given chronologically, while in the second part, Neşşâr's conception of Islamic philosophy, kalam, mysticism and method of fiqh is discussed in depth and in more detail.