Examining the relationship among intolerance toward uncertainty, mindfulness levels and coping with stress strategies of senior undergraduate students
Üniversite son sınıf öğrencilerinin belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, bilinçli farkındalık düzeyleri ve stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 739244
  2. Yazar: GÜLCE ZORLUTUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Karşı Tahammülsüzlük, Bilinçli Farkındalık, Stresle Başa Çıkma, Üniversite Öğrencileri, Intolerance toward Uncertainty, Mindfulness, Coping with Stress, University Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, üniversite son sınıf öğrencilerinin belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, bilinçli farkındalık düzeyleri ve stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada 2020-2021 akademik yılında Yeditepe Üniversitesi'nde öğrenim gören lisans son sınıf öğrencilerinden (n=352) oluşan örneklem grubunu belirlemek için uygun ve ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubundan veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Kısa Formu, Bilinçli farkındalık Ölçeği ve Stresle Başaçıkma Tarzları ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmadaki tüm verilerin analizi SPSS 25.0 programı kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük ile stresle başa çıkma stratejilerinden çaresiz yaklaşım alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki olduğu keşfedilmiştir. Stresle başa çıkma stratejilerinden çaresiz, boyun eğici, iyimser ve sosyal destek arama yaklaşımları alt boyutu ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bilinçli farkındalık düzeyleri ile stresle başa çıkma stratejilerinden kendine güvenli yaklaşım alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki olduğu keşfedilmiştir. Bilinçli farkındalık düzeyleri ile belirsizliğe karşı tahammülsüzlük düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, bilinçli farkındalık düzeyi ve stresle başa çıkma stratejileri arasında öğrencilerin yaşlarına, eğitim gördükleri programa, eğitim gördükleri alanlarla ilgili araştırma yapıp yapmamalarına ve genel not ortalamalarına göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.Cinsiyete göre, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, bilinçli farkındalık düzeyi ile kendine güvenen, çaresiz, iyimser ve sosyal destek arama gibi stresle başa çıkma stratejileri arasında anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir.Stresle başa çıkma stratejilerinden boyun eğici yaklaşım alt boyutu cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermiş, erkek katılımcıların boyun eğici yaklaşım düzeylerinin kadın katılımcılara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. İlgili literatürde tartışılan araştırma bulguları ve sınırlılıklar ileride yapılacak araştırmalar için öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was examined the relationship among intolerance toward uncertainty, mindfulness levels and coping with stress strategies of senior undergraduate students. In this research, convenient and criterion sampling method was utilized to determine the sample group consisting of senior undergraduate students (n=352) studying at Yeditepe University in the 2020-2021 academic year.Personal Information Form, Intolerance of Uncertainty Scale-Short Form, Mindful Attention Awareness Scale and Coping Styles Inventory were utilized to collect data from the sample group.The analysis of all the data in this research was obtained by using the Spss 25.0 program. In line with the analysis results, while ıt has been found out that there is a significant relationship between the intolerance toward uncertainty and the helpless approach sub-dimension, one of the coping with stress strategies.It was found between no significant relationship the levels of mindfulness and the helpless, the submissive, the optimistic and the to seeking social support approaches sub-dimension, one of the strategies of coping with stress. It was found out that there is a significant relationship between mindfulness levels and the self-confident approach sub-dimension, which is one of the coping with stress strategies. No significant relationship was found between the levels of mindfulness and intolerance toward uncertainty. There was no significant difference among intolerance toward uncertainty, mindfulness levels and coping with stress strategies, with respect to the age of the students, the program they studied, whether they did research on the fields they were educated or not, and their overall grade point averages. It was not observed significant difference between intolerance toward uncertainty, mindfulness levels, and self-confident, helpless, optimistic, and seeking social support approach sub-dimension, one of the coping with stress strategies with respect to gender. The submissive approach sub-dimension, one of the coping with stress strategies, demonstrated a significant difference with respect to gender, and it was found that the submissive approach levels of male participants were higher than female participants. The research findings and limitations discussed in the relevant literature are presented as suggestion for future researches.