İslam hukukunda kadının şahitliğinin cinsiyet ile temellendirilmesine analitik bir bakış
An analytical look on the basis of women's witness with gender in Islamic law
  1. Tez No: 739304
  2. Yazar: ESRA KARABUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Şahitlik, Kadının Şahitliği, . Islamic Law, Witnessing, Woman's Witness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslam hukukunda kadının şahitliğinin cinsiyet ile temellendirilmesine analitik bir bakış olarak değerlendirilmesidir. Yaptığımız çalışmanın sonucunda Kur'an ve hadislerde bu konunun nasıl gündeme geldiğini tespit ederek belirlemeye çalıştık. Araştırma olarak seçmiş olduğum bu konu, bazı önemli problemlerin çözümünü sağlayacak mahiyettedir. Çünkü konu olarak Kadının şahitliği meselesinin, bazı şeylerin ispatı sadedinde kullanılmasında etkisi bulunmaktadır. Şahitlik başlı başına delil olması açısından İslâm Hukukunda önemli bir yer teşkil etmektedir. Hz. Peygamber (sav), herhangi bir dava için huzuruna gelenlere şahit getirmelerini ve meramlarını anlatırken, olayı olduğu gibi anlatmalarını talep ediyordu. Çünkü Hz. Peygamber (sav) nihai hükmünü, şahitlerin beyanları muvacehesinde veriyor ve şahitliğin ehemmiyetini vurgulama babında“Güneş kadar açık biliyorsan şahitlik yap, yoksa bırak!”şeklinde şahide ikazda bulunuyordu. Kur'an, erkek ve kadını bağımsız kişiliklere sahip bireyler olarak ele almıştır. Ancak bu iki cinsin fizyolojik ve psikolojik özellikleri birbirinden farklı olduğundan erkek ve kadın, her konuda eşit değerlendirilmemiştir. Unutulmamalıdır ki, her eşitsizlik, adaletsizlik demek değildir. Allah'ın erkek ve kadın hakkında koyduğu hükümler, bir bütün olarak değerlendirildiğinde mutlak bir eşitliğin olmadığını, ancak hiç kimsenin hakkını zayi etmeyecek şekilde adale-tin tesis edildiğinin rahatlıkla görülebileceği kanaatindeyiz. Çalışmamızda da kadının şahitliği konusu çerçevesinde oluşan birtakım şüpheleri belirtip bu şüpheleri değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate as an analytical view the grounding of women's tes-timony with gender in Islami claw. As a result of our study, we tried to determine how this Su came to the fore in the Qur'an and hadiths. This topic, which I have chosen for research, contains some important capabilities for solving problems. Because of the sub-ject of women, The issue of testimony has a significant impact on its use as proof of certain things. are available. Witnessing has an important place in Islamic law in terms of being evidence. The prophet (saas) wantedthosewhocamebeforehimforanycausetob-ringwitnessesandtotellt­hemabouttheevent as it happened. Because of Hz. the prophet (saas) makes his final judgment in the light of the testimonies of the witnesses and in emphasizing the importance of witnessing,“I know as clear as the sun, testify, otherwise leave it!”He warned the witness.The Qur'antreats men and women as individual Swit-hin-dependent personalities. However, since the physiological and psychology cal cha-racteristics of the setwosexe are different from each other, men and women were not evaluated equally in all matters. It should not be forgotten that not all inequality means injustice. Weare of the opinion that there is no solute equality when the provisions of God regarding men and women are evaluated as a whole, but that justice is established in a way that does not Harman anyone's rights. As a result, by stating some doubts about the subject of the woman's testimony, I have tried to answer these doubts and, ultimately, the importance of research. I also added a results section, which included their results, to study.