The reflections of Turkish EFL teachers using action research as a professional development activity
Eylem araştırmasını mesleki gelişim etkinliği olarak kullanan Türk İngilizce öğretmenlerinin görüşleri
- Tez No: 739419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, öğretmen görüşleri, mesleki gelişim, Action research, teacher reflection, professional development
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Mesleki gelişim, öğretmenlerin yetkinliğini artırmayı, yeni beceriler edinme kapasitesini geliştirmeyi ve öğrendiklerini, öğrencilerin başarılı olmasını sağlamak için kullanmayı amaçlar. Öğretmenlerin kendi öğrenme süreçlerinin sorumluluğunu almadan gelişebilmeleri oldukça zordur. Ayrıca, öğretmenlerin kendi öğretim uygulamalarını etkin bir şekilde yönetemedikleri sürece, önceden belirlenmiş hedeflerine ulaşmaları da zor olacaktır. Bu çalışmanın amacı, bir mesleki gelişim etkinliği olan eylem araştırması yoluyla Türk İngilizce öğretmenlerinin öğretim uygulamalarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu nitel durum çalışmasında, öğretmenlerin öğretim uygulamalarına ilişkin farkındalıklarını artırabileceği için iki farklı döngüde eylem araştırması kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler, günlükler, alan notları ve yansıtma formları aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, 2020–2021 eğitim-öğretim yılında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda ders veren altı Türk İngilizce öğretmenidir. Veriler tümevarımsal içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğretmenlerin öğretim becerilerini ve profesyonelliklerini, öğretme ve öğrenme bağlamlarını, eğitim uygulamalarını, planlama ve materyal geliştirme, izleme ve ölçme becerilerini geliştirdiklerini göstermektedir. Buna ek olarak, sonuçlar çoğu öğretmenin bu eylem araştırmasının mesleki gelişim arayışlarında onlara yardımcı olduğunu düşündüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Professional development seeks to increase teachers' competence, build the capacity to acquire new skills, and use what they have learned to enable learners to succeed. It is quite difficult for teachers to be able to develop without taking responsibility for their own learning process. In addition, achieving their defined objectives will be challenging unless they can effectively manage their own teaching practice. The purpose of this study is to find out Turkish EFL teachers' reflection of their teaching practice through action research as a professional development activity. The present study utilises a qualitative case study approach, using action research in two different cycles, as they may raise teachers' awareness of their teaching practice. The data were collected through semi-structured interviews, diaries, field notes, and reflection forms. The participants were six EFL teachers who taught in the school of foreign languages at Hasan Kalyoncu University in Gaziantep during the 2020–2021 academic year. The data were analysed using inductive content analysis techniques. The findings of the first and second cycles indicate that teachers have developed their teaching skills and professionalism, teaching and learning contexts, instructional practice, planning and resources, and monitoring and assessment. Moreover, the results indicate that most teachers thought this action research helped them with their professional development pursuits.