Stratejik turizm pazarlaması yaklaşımının yat işletmelerine uyarlanması
Aplication of stratejik tourism marketing to yacht charter firms
  1. Tez No: 73943
  2. Yazar: AYDIN BEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Pazarlaması, stratejik turizm pazarlaması, yat işletmeciliği, yat turizmi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren yat işletmelerinin stratejik turizm pazarlaması yaklaşımını, kendi işletmelerine uyarlayabilmeleri için gereken fikirsel alt yapıyı oluşturmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın ilk bölümünde turizm olgusuna ve bu olgu içinde yat turizminin yerine değinilmiştir. İkinci bölümde, stratejik turizm pazarlaması yaklaşımı ortaya konulduktan sonra, üçüncü bölümde bu yaklaşım yat işletmelerine uyarlanmıştır. Son bölümde yat işletmelerinin genel pazarlama eğilimleri, uygulanan bir anket yolu ile belirlenmeye çalışılmıştır. Anketten elde edilen en önemli gözlem, yat işletmelerinin, pazarlama çabalarının önemini kavradıkları halde pazarlama faaliyetlerinde sistematik ve stratejik yaklaşımlar geliştirmede yetersiz kaldıklarıdır. Yat işletmelerinin, bu yetersizliği stratejik turizm pazarlaması yaklaşımım benimseyip, titiz bir şekilde uygulama yolu ile gidermelerinin mümkün olabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This study aims to aid Turkish yacht charter firms, in building a conceptual base for adopting the strategic tourism marketing approach into their firms. For this purpose, in the first part of this study the tourism concept and yacht tourism has been introduced as part of this concept. After putting forward the strategic tourism marketing approach in the second part, this approach has been applied to the yacht chartering firms in the third part. Tn the last part, the general marketing inclinations of yacht charter firms has been investigated by means of a questionnaire The major observation resulting from this questionnaire points out that, although the yacht charter firms are aware of the significance of marketing, they come short in developing systematic and strategic marketing actions Tt has been discussed that yacht charter firms can over come this short coming by adopting and carefully applying strategic tourism marketing approach KeyWords: Tourism marketing, strategic tourism marketing, yacht chartering, yacht tourism