Yükleme biçimleri ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the relationship between attribution styles and marital satisfaction
- Tez No: 864687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ERGÜL TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlüğü, evlilik doyumu, nedensel yüklemeler, sorumluluk yüklemeleri, yükleme biçimleri, Difficulty in emotional regulation, marital satisfaction, causal attributions, responsibility attributions, attributional styles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada evlilik doyumu ile yükleme biçimleri arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 219'u (%54.1) kadın ve 186'sı (%45.9) erkek olmak üzere toplam 405 kişi katılmıştır. Katılımcılardan veri toplamak amacıyla demografik veri formu, Evlilik Yaşamı Ölçeği (Tezer, 1996) İlişkilerde Yükleme Ölçeği (Tutarel-Kışlak, 1997) ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (Rugancı ve Gençöz, 2010) kullanılmıştır. Veriler SPSS 26 ve Hayes Process Macro eklentisi ile analiz edilmiştir. Bağımsız örneklem t testi sonuçlarına göre evlilik doyumu ve duygu düzenleme cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Ancak nedensel yüklemelerden genellik ve sorumluluk yüklemelerinden güdü yüklemesi kadınlarda erkeklere göre daha olumsuzdur. Evlilik doyumu ve yüklemeler lisans ve lisansüstü eğitim almış bireylerde anlamlı bir farklılık göstermemekte ancak lisans düzeyinde eğitim alanlar lisansüstü düzeyde eğitim alanlara göre daha fazla duygu düzenleme güçlüğü yaşamaktadır. Evlilik doyumu, duygu düzenleme güçlüğü ve yüklemeler evlilik biçimine göre farklılaşmamaktadır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre evlilik süresi ile evlilik doyumu ve yüklemeler arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Ancak evlilik süresi arttıkça duygu düzenleme güçlüğü azalmaktadır. Gelir düzeyi arttıkça evlilik doyumu artmakta, duygu düzenleme sorumluluk yüklemelerinin tüm boyutları (kasıt, güdü, suçlama) ve nedensel yüklemelerden istikrar ve genellik boyutlarındaki yüklemeler daha olumlu hale gelmektedir. Çocuk sayısı ile evlilik doyumu, duygu düzenleme güçlüğü ve yüklemeler arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Aracı değişken analizi sonuçlarına göre yüklemeler, evlilik doyumunu negatif ve duygu düzenleme güçlüğünü pozitif yönlü yordamaktadır. Duygu düzenleme güçlüğü ise evlilik doyumunu negatif yönlü yordamaktadır. Evlilik doyumu ile yükleme biçimleri arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü bulunmaktadır. Bu sonuç, nedensel yüklemlerin evlilik doyumunu duygu düzenleme aracılığıyla dolaylı olarak etkilediği anlamına gelmektedir. Araştırmada ayrıca nedensel yüklemelerin evlilik doyumunu doğrudan da etkilediği bulunmuştur. Yükleme biçimlerinin evlilik doyumu üzerindeki doğrudan etkisi, yükleme biçimlerine yönelik geliştirilecek müdahale programlarının önemine işaret etmektedir. Yükleme biçimlerinin zamanla sabit kaldığı bulgusuyla birlikte düşünüldüğünde, eşin davranışına yönelik olumsuz yüklemeleri azaltmak amacıyla uygulanacak erken müdahalelerin oldukça önemli olduğu değerlendirilmektedir. Duygu düzenlemenin evlilik doyumu üzerindeki aracı rolünün belirlenmiş olması da evlilik doyumunu artırmayı hedefleyen psikolojik müdahalelerde duygu düzenlemeye odaklanılmasını sağlayarak, görece değişmez bir özellik gösteren yükleme biçimlerine kıyasla daha etkili ve hızlı sonuçların alınmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between marital satisfaction and attributional styles. A total of 405 people, 219 (54.1%) women and 186 (45.9%) men, participated in the research. Demographic data form, Marital Life Scale (Tezer, 1996), Relationship Attribution Measure (Tutarel-Kışlak, 1997) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (Rugancı and Gençöz, 2010) were used to collect data from the participants. Data were analyzed with SPSS 26 and Hayes Process Macro plugin. According to the independent sample t test results, marital satisfaction and emotion regulation do not differ according to gender. However, causal attributions of generality and responsibility attributions of motivation are more negative in women than in men. Marital satisfaction and attributions do not show a significant difference between individuals with undergraduate and graduate education, but those with undergraduate education experience more difficulty in regulating emotions than those with graduate level education. Marital satisfaction, difficulty in regulating emotions, and attributions do not differ according to marriage type. According to the correlation analysis results, there is no significant relationship between marriage duration and marital satisfaction and attributions. However, as the duration of marriage increases, difficulty in regulating emotions decreases. As the income level increases, marital satisfaction increases, emotion regulation, all dimensions of responsibility attributions (intention, motivation, blame) and stability and generality dimensions of causal attributions become more positive. There is no significant relationship between the number of children and marital satisfaction, difficulty in emotion regulation and attributions. According to the results of mediation analysis, attributions predict marital satisfaction negatively and difficulty in emotion regulation positively. Difficulty in emotion regulation negatively predicts marital satisfaction. Difficulty in emotion regulation has a mediator role in the relationship between marital satisfaction and attributional styles. This result means that attributions indirectly affect marital satisfaction through emotion regulation. The study also found that attributions directly affect marital satisfaction. The direct effect of attributional styles on marital satisfaction points to the importance of intervention programs to be developed for attributional styles. Considering the finding that attributional styles remain constant over time, early interventions to reduce negative attributions towards the partner's behavior are thought to be very important. Determining the mediating role of emotion regulation on marital satisfaction may also contribute to more effective and quiker results compared to attribution styles that have a relatively stabil feature, by ensuring that psychological interventions aiming to increase marital satisfaction focus on emotional regulation.