Planting seeds of hope: A survey of solarpunk futures
Umudun tohumlarını ekmek: Solarpunk geleceklerin detaylı incelemesi
- Tez No: 739606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Solarpunk, Ekofeminizm, Bilim Kurgu, Eleştirel Ütopya, Siberpunk, Steampunk, Dizelpunk, Solarpunk, Ecofeminism, Science Fiction, Critical Utopia, Cyberpunk, Steampunk, Dieselpunk
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Başlangıç tarihinden bu yana bilim kurgu beyaz erkek yazarların egemenliği altındadır. Bu nedenle de ataerkil düşünce sisteminin dualist, ayrımcı ve hiyerarşik unsurlar gibi bileşenleri tür içerisinde giderek yaygınlaşmıştır ve türün gerçek potansiyeline ulaşmasını engellemektedir. Tür aşılması zor şemalar geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda yavaş yavaş distopik bir forma bürünmüştür ve geleceğe dair umutları yok etmeye başlamıştır. Bu nedenle hem gerçek hayatta hem de edebiyatta ekofeminizm ve Yeni Dalga akımı gibi birçok karşı kültür hareketi bu duruma tepki vermeye başlamıştır. Direnişleri, etkisi uzun sürmese de, yirmi birinci yüzyılda Solarpunk adı altında sonunda yeniden canlanmıştır. Siberpunk'ın bir türevidir ve diğer punk alt türlerden de etkilenmiştir. Bu yeni alt tür, çevresel tahribat ve sosyal adeletsizliklerin arasındaki bağa odaklanarak günümüz sorunlarına çözüm bulmak için spekülatif anlatıları kullanmaktadır. Bu yüzden de aslında felsefesinde, akademik çalışmalarda yeterince vurgulanmayan, ekofeminist bir yön vardır ve bu yön her yeni antolojide giderek daha baskın hale gelmektedir. Bu analiz boyunca Solarpunk'ın Dünya ve üzerindeki tüm canlıların refahı için önemi vurgulanacaktır çünkü alt tür hayal edilemeyenin gerçekleştirelemeyeceğini kabul etmektedir. Bu nedenle de okuyucularını eleştirel düşünceye yönlendirir, onlara umut aşılar ve duyarlı söylemlerle olumlu gelecek vizyonları sunarak onları harekete geçmeleri için motive eder. Bu doğrultuda, ekofeminizmin, anlatıları bir aktivizm yöntemi olarak kullanan Solarpunk'ta artan etkisini anlamak için, ilk ve son antolojiler de dahil olmak üzere, dört antolojiden seçilen hikayeler analiz edilecektir. Anlatılarının Yeni Dalga akımıyla ortaya çıkan eleştirel ütopyalarla benzerlikleri gösterilecek ve bilim kurgunun gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasına izin vermesiyle, punk alt türleri içerisinde en önemli alt tür olduğu kanıtlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Since its inception, science fiction has been dominated by white male writers. Therefore, components of the patriarchal thought system such as dualist, discriminatory, and hierarchical elements have been dominant and preventing it from reaching its full potential. The genre not only developed difficult-to-break schemes, but also it gradually took on a dystopian form and began to destroy hopes for the future. So, many countercultural movements both in real life and in literature, such as ecofeminism and the New Wave movement have begun to respond to this situation. Although the impact of their resistance could not last long, it is resurrected in the twenty-first century eventually under the name of Solarpunk. It is a derivative of Cyberpunk and is affected by other punk subgenres. This new subgenre uses speculative narratives to find solutions to today's problems, focusing on the interdependence of environmental destruction and social inequalities. As a result, it has an ecofeminist thought in its philosophy that is not highlighted enough in academic studies and this aspect becomes increasingly dominant in each new anthology. Throughout this analysis, the importance of Solarpunk for the well-being of the world and all living things in it will be emphasized because the subgenre recognizes that what can not be imagined can not be managed. Therefore, it directs its readers to critical thinking, instills hope, and motivates them to take action by presenting positive future visions through sensitive discourse. Selected stories from four anthologies, including the first and last anthologies, will be analyzed to understand the growing influence of ecofeminism in Solarpunk, which uses narratives as a method of activism. Its narratives' similarities with critical utopias that emerged with the New Wave movement are shown, and it will be proved that it is the most important subgenre within the punk subgenres, allowing the true potential of science fiction to emerge.