Investigating behavioral problems in children with divorced parents: A phenomenological study of teachers' views and practices
Ebeveynleri boşanmış çocuklarda görülen davranışsal problemlerinin incelenmesi: Öğretmenlerin görüş ve uygulamalarının fenomenolojik bir çalışması
  1. Tez No: 739608
  2. Yazar: NUR BANU YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, okul öncesi öğretmeni, boşanma, davranışsal problem, early childhood education, early childhood teachers, divorce, behavioral problems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin ebeveynleri boşanmış çocuklarda sınıf ortamında görülen davranışsal problemler hakkındaki görüşlerini ve sınıf içi uygulamalarını incelemektir. Çalışmanın katılımcıları, Düzce ilinde devlete bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan 15 okul öncesi öğretmenidir. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kapsamında bir olgu bilim çalışması olarak yürütülmüştür ve veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sınıf içi gözlemler aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmanın bulguları, okul öncesi öğretmenlerinin davranış problemleri ile ilgili alan bilgilerinin ve davranışsal problemleri anlama ve yönetme becerilerinin yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenler, ebeveynleri boşanmış çocukların davranış problemlerini diğer çocukların davranışsal problemlerine göre daha yoğun, daha uzun süreli ve giderek artan şiddette bulmuşlardır. Öğretmenler, bu çocuklarda daha çok şiddet ve yıkıcı davranışlarla karşılaştıklarını bildirmişlerdir. Öte yandan öğretmenlere göre, ebeveynleri boşanmış çocuklarda görülen davranışsal problemleri öğrenme-öğretme sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu davranışsal problemler ile baş etme yöntemi olarak öğretmenlerin büyük çoğunluğu bire bir iletişim yöntemini kullandığını belirtmektedir ancak sınıf içi uygulamalarda daha çok ödül, ceza veya yoksun bırakma yöntemlerini kullandıkları görülmektedir. Öğretmenler, işbirlikçi yaklaşım olarak daha çok aileleri/ebeveynleri sürece dahil etme yöntemini kullandıklarını belirtmişlerdir. Bu çalışma, aynı zamanda öğretmenlerin üniversitede aldıkları teorik bilgilerin sınıfta yetersiz kaldığını, hizmet içi eğitimlerin uygulamalı bilgiler içermediğini, öğretmen olarak maddi ve manevi olarak bilgiye ulaşmakta zorlandıklarını, ortak yöntemlerle boşanma gibi özel koşullara sahip çocuklarda davranış değişikliği yaratmanın mümkün olmadığını ve tüm bu nedenlerle alanında uzman kişilerden profesyonel desteğe ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the views and the classroom practices of early childhood teachers regarding behavioral problems in children with divorced parents. The participants were 15 early childhood teachers working in state early childhood education institutions in Duzce, Turkey. It was conducted as a phenomenology study within the scope of qualitative research method and data were collected through semi-structured interviews and observations. The findings revealed that teachers' content knowledge about behavioral problems and their ability to understand and manage behavioral problems were insufficient. The behavioral problems in children with divorce parents were more intense, longer-lasting and increasingly severity than the behavioral problems of other children and they encounter more violence and destructive behaviors. In addition, behavioral problems in children with divorced parents negatively affect the teaching-learning process. Teachers stated that they use one-to-one communication methods to cope with these behavioral problems, but it was observed that they mostly use reward, punishment or deprivation methods. They mostly use the method of involving families/parents in the process as a collaborative approach. This study revealed that almost all teachers' theoretical knowledge they received at university was insufficient in the classroom, that in-service training did not contain practical information, that it was difficult for them to access information materially and morally as teachers, that it was not possible to create behavioral changes in children with special conditions such as divorce by using common methods and that for all these reasons, it has emerged that they need professional support from experts.