Diz osteoartrit hastalarında rektus femoris kasına kinezyolojik bantlama uygulamasının rektus femoris kas aktivasyonu, fiziksel performans ve propriyosepsiyon üzerine anlık etkisinin incelenmesi
Investigation of the instant effect of kinesio taping to the rectus femoris muscle on rectus femoris muscle activation, physical performance and proprioception in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 739709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ABİT KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kinesio taping, knee osteoarthritis, muscle activation, physical performance, functionality, proprioception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı diz osteoartrit hastalarında rektus femoris kasına uygulanan kinezyolojik bantlamanın rektus femoris kas aktivasyonu, fiziksel performans ve propriyosepsiyon üzerine anlık etkisini belirlemektir. Çalışmaya 40 osteoartrit tanılı birey dahil edildi, müdahale ve plasebo grubu olarak ikiye ayrıldı. Katılımcıların her iki rektus femorisine 30 dk boyunca müdahale grubunda fasilitasyon tekniği ile, plasebo grubunda ise gerim verilmeden kinezyolojik bantlama uygulandı. Tüm hastaların sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Kas aktivasyonu için yüzeyel Myomonitor Wireless System cihazı; propriyosepsiyon için gonyometre; fiziksel performans için Zamanlı Kalk ve Yürü (ZKYT) Testi, 5 kez otur-kalk testi ve fonksiyonel seviye için Western Ontario ve McMaster Osteoartrit İndeksi (WOMAC) kullanıldı. Bireylerin yaş ortalaması 55,93±5,44 yıldı. Kinezyolojik bantlama çıkarıldıktan sonra ölçülen rektus femorisin EMG bulguları iki grup için de bantlama öncesine göre anlamlı değişim göstermedi (p>0,05). Bireylerin, 5 kez otur-kalk testi, her iki dizin propriyoseptif duyusu ve WOMAC toplam puanı müdahale grubu için plasebo grubuna göre anlamlı düzeyde gelişti (p0,05). Çalışmanın sonucunda kinezyolojik bantlamanın diz osteoartritli hastalarda rektus femoris kas aktivasyonunu anlık olarak etkilemediği fakat fiziksel performansı ve propriyosepsiyonu anlık olarak geliştirdiği sonucuna varıldı. Anahtar Kelime: Kinezyolojik bantlama, diz osteoartriti, kas aktivasyonu, fiziksel performans, fonksiyonellik, propriyosepsiyon
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the instant effect of kinesio taping applied to the rectus femoris muscle on rectus femoris muscle activation, physical performance and proprioception in patients with knee osteoarthritis. Forty individuals diagnosed with osteoarthritis were included in the study and were divided into two groups as intervention and placebo groups. Kinesio taping was applied to both rectus femoris of the participants for 30 minutes with the facilitation technique in the intervention group and without tension in the placebo group. Sociodemographic information of all patients was recorded.Superficial Myomonitor Wireless System device was used for muscle activationi goniometer for proprioception, the Timed Up and Go (TUG) Test and 5 times sit-to stand test for physical performance and the Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index (WOMAC) for functional status. The mean age of the individuals was 55,93±5,44 years. EMG findings of the rectus femoris measured after removal of kinesio taping did not differ significantly for both groups compared to before taping (p>0,05). Individuals', 5 times sit-stand test, proprioceptive sense of both knees and WOMAC total score improved significantly for the intervention group compared to the placebo group (p0,05). As a result of the study, it was concluded that kinesio taping did not momentarily affect the rectus femoris muscle activation in patients with knee osteoarthritis, but instantly improved physical performance and proprioception.