Beslenme sürecinde anne tutumlarının 2-6 yaş arasındaki çocukların antropometrik ölçümlerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of maternal attitudes during the nutrition process on the anthropometric measurements of children aged 2–6
- Tez No: 739861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, anne, çocuk, büyüme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Küçük çocukların beslenme ile ilgili davranışları bakım verenleriyle etkileşim yoluyla gelişir ve neredeyse her zaman bu etkileşimlere bağlıdır. Bu çalışmada 2-6 yaş arası dönemdeki çocukların antropometrik ölçümlerine beslenme süreci anne tutumlarının etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Poliklinikleri 'ne 24.05.2022- 24.07.2022 tarihleri arasında başvuran 2-6 yaş arası çocuğu olan ve çalışmaya kabul eden 159 kadın ile anket formu ve Beslenme Süreci Anne Tutumları Ölçeği yüz yüze görüşülerek dolduruldu. Çocukların antropometrik ölçümleri uygun koşullarda 0,1 cm'e kadar duyarlı bir stadiometre ve 0,1 kg'a duyarlı elektronik bir tartı ile alındı. İstatistiksel analiz IBM SPSS 25.0 paket program kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık seviyesi p0.05) Sonuç: Çocukların antropometrik verilerinin değerlendirilmesi sağlam çocuk takibinin en önemli basamağını oluşturur. Çalışma sonuçlarının gösterdiği üzere çocuğun boy ve BKI gibi büyüme göstergelerinin persentil değeri azaldıkça annelerin beslenme sürecine dair yanlış tutumlar geliştirme sıklığı artmaktadır. Bu durumda sağlam çocuk takiplerinde anneye beslenme ile ilgili doğru bilgilerin verilmesi çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Young children's nutrition related behaviours develop through their interactions with caregivers, and they almost always depend on these interactions. In this study, it was aimed to evaluate the effect of maternal attitudes towards the feeding process on the anthropometric measurements of children between the ages of 2 and 6 years. Materials and Methods: The questionnaire form and the“Mother's Attitudes Towards the Feeding Process Scale”were filled by face-to-face interviews with 159 women who applied to the Health Sciences University Şişli Hamidiye Health, Practice and Research Center Family Medicine Polyclinics and has a child between 2 and 6 years between 24.05.2022 and 24.07.2022. Under the proper circumstances, the children's anthropometric measurements were collected using a stadiometer sensitive to 0,1 cm and an electronic scale sensitive to 0,1 kg. It was carried out using IBM SPSS 25.0 package program in the statistical analysis.