Annelerin beslenme bilgi düzeyi, beslenme tarzı ve beslenme sürecinde çocuklar üzerindeki tutumlarının incelenmesi, anne ve çocuk BKİ ile değerlendirilmesi
Examination of mothers' nutritional knowledge level, nutritional style and attitudes on children during the nutrition process, evaluation of mother and child with BMI
- Tez No: 742933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DÖNER GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk obezitesi, Beslenme tarzı, Yeme davranışı, Anne tutumları, Beslenme bilgi düzeyi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı annelerin beslenme bilgi düzeyi, beslenme tarzı ve beslenme sürecinde çocuklar üzerindeki tutumlarının incelenmesi, anne ve çocuk BKİ ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışma; etik kurul izni alındıktan sonra 12 ay içerisinde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Polikliniğine başvuran 9-72 ay aralığında çocuğu olan 18-49 yaş aralığındaki annelerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada sosyodemografik verileri içeren anket, Beslenme Sürecinde Anne Tutumları Ölçeği (BSATÖ), Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) ve Anne-Baba (Ebeveyn) Besleme Tarzı Anketi (EBTA) kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin BKİ ortalamaları 24,4±3,6 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan 2 yaş altı çocukların %6,7'sinin, 2 yaş üzerindekilerin %22,9'unun persentili normalin üzerindedir. Obez annelerin EBTA'nin duygusal beslenme ve yardımcı beslenme alt boyutlarından en düşük puanı aldıkları görülmüştür (her ikisi için p=0,001). Zayıf BKİ'ne sahip annelerin BSATÖ'nin negatif beslenme stratejileri alt boyutundan en yüksek puan aldığı tespit edilmiştir (p=0,001). 2 yaş üzeri çocuklar arasında BKİ persentili %95 in üzerinde olanların annelerinin EBTA'nin duygusal beslenme alt boyutunda daha yüksek puan aldığı tespit edilmiştir (p=0,008). 2 yaş üzeri çocuklardan BKİ %95 persentilin üzerinde olanların annelerinin YETBİD ölçeğinin besin tercihi derecesinin kötü olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Annenin beslenme bilgi düzeyi, beslenme tarzı ve bu süreçteki tutumunun çocuğun kilosunu etkilediği görülmüş olup bu faktörlerin belirlenmesinin ve erken müdahalesinin sağlıklı çocuk beslenmesi ve çocukluk obezitesinin önlenmesi konusunda farkındalık kazandıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine mothers' nutritional knowledge level, nutritional style and attitudes towards children during the feeding process, and to evaluate them with mother and child BMI. Methods: The cross-sectional descriptive study was carried out with mothers aged 18-49 who had children aged 9-72 months, who applied to Hatay Mustafa Kemal University Hospital Pediatrics Polyclinic within 12 months after obtaining the ethics committee approval. A questionnaire containing sociodemographic data, Maternal Attitudes in the Feeding Process Scale (MAFPS), Nutrition Knowledge Level for Adults Scale (NKLSA), and Parental Feeding Style Questionnaire (PFSQ) were used in the study. Results: The mother's BMI avarage was found as 24.4±3.6. The percentile of 6.7% of children under the age of 2 and 22.9% of those over the age of 2 participating in the research is above normal. It was observed that obese mothers had the lowest scores in the emotional feeding and assisted nutrition sub-dimensions of the PFSQ (p=0.001 for both). It was determined that mothers with weak BMI got the highest score in the negative nutrition strategies sub-dimension of MAFPS (p=0.001).