Sebepleri, oluşumu ve etkileri açısından Mercirahit Savaşı (64/684)
Battle of Marj Rahit of its reasons, formation, and effect (64/684)
  1. Tez No: 739883
  2. Yazar: ZİŞAN ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ATÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mercirâhit Savaşı, Câbiye, Mervân, Emevîler, Dahhâk, Battle of Marj Rahit, Jabiyah, Marwan, Umayyads, Dahhak
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Câbiye toplantısında Emevîlerin yeni halifesi olarak seçilen Mervân b. Hakem, arkasına çoğunluğu Kelbîlerden oluşan ordusunu da alarak Abdullah b. Zübeyr destekçisi Dahhâk b. Kays'ın ordusu ile Mercirâhit ovasında karşı karşıya gelmiş ve iki taraf arasında şiddetli bir savaş meydana gelmiştir. 64/684 yılı içinde gerçekleşen en önemli hadiselerden biri olan Mercirahit Savaşı'ndan sonra Emevîler yeniden üstünlük sağlamış ve halifelik Süfyânîlerden Mervânîlerin eline geçmiştir. Mercirâhit Savaşı, Kaysî ve Kelbî kabileler arasındaki düşmanlığın artarak devam etmesine yol açmıştır. Bu çalışmada Mercirâhit Savaşı, savaşın oluşumu, sonuçları ve etkileri ile beraber ele alınmış ve çağdaş araştırmacıların yorumlarıyla birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Marwan b. Hakam, who was elected as the new caliph of the Umayyads at the Jabiyah meeting took his army, who were mostly from Kelbis, behind him and faced the army of Dahhak ibn Qays, who was the suppoter of Abd Allah ibn al-Zubayr at the plain of Marj Rahit, and a fierce battle took place between two sides. After the battle of Marj Rahit, which was one of the most important events that took place in 64/684, The Umayyads prevailed again and the caliphate passed into the hands of the Marwanids from Süfyanids. The battle of Marj Rahit lead to an increasing enmity between Qays and Kelbi tribes. In this study, the battle of Marj Rahit, was discussed together with the formation of the battle, with its results and effects of the battle and were examined with the interpretations of contemporary researchers.