Kur'an harflerinin sıfatları yaygın uygulama hataları ve çözüm önerileri
Adjektives of the letters of the Qur'an common application errors and solution
  1. Tez No: 739888
  2. Yazar: ALİ MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kıraat, Mahrec, Sıfat, Tecvîd, Qur'an, Recitation, Mahrec, Adjective, Tajwid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Kıraat İlminde çok önemli bir yere sahip olan harflerin sıfatları, sıfatların uygulanmasında görülen yaygın uygulama hataları ve bu hataların giderilmesi hususunda çözüm önerileri konusu ele alınacaktır. Kur'ân kıraatinde dil, eğitim, çevre ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı hatalar görülmektedir. Bu hataların giderilmesi için harf, mahreç ve sıfatların iyi bilinmesi ve gerekli pratik tekrarlarla yeterli uygulamaların yapılması gereklidir. Bu çalışmada öncelikle geleneksel (klasik) kaynaklar incelenip konular araştırılmış, sonrasında yakın zaman ve günümüz çalışmaları harmanlanarak elde edilen bilgiler ışığında icra edilen okuma biçimleri değerlendirilerek yaygın hataların tespiti ve düzeltilmesi için gerekli olan bilgi ve uygulamalara yer verilecektir. Çalışma iki bölümden oluşacaktır. Birinci bölümde tecvîd ilmi ve harflerin mahreçleri hakkında genel bilgi verilecektir. İkinci bölüm; harflerin sıfatlarının örneklerle birlikte işlenişi, Kur'ân tilaveti esnasında sıfatların icrasında görülen yaygın hatalar, bu hataların giderilmesi için çözüm önerileri ve genel değerlendirmenin yapıldığı sonuç bölümünden oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the adjectives of the letters, which have a very important place in the Science of Recitation, the common practice errors in the application of adjectives and the solution proposals for the elimination of these errors will be discussed. There are different errors in the recitation of the Qur'an depending on language, education, environment and other factors. In order to eliminate these mistakes, it is necessary to know the letters, origins and adjectives well and to make adequate practices with the necessary theoretical repetitions. In this study, first of all, traditional (classical) sources were examined and the subjects were researched in depth, then, in the light of the information obtained by blending recent and current studies, the information and practices required for the detection and correction of common mistakes were included by evaluating the reading styles performed. The study will consist of two parts. In the first part, necessary information will be given about the science of tajwid and the origins of letters. Second part; The processing of the adjectives of the letters together with the examples, the common mistakes seen in the execution of the adjectives during the Qur'an recitation, the solution suggestions to eliminate these errors, and the conclusion section in which the general evaluation is made.