Gümrük vergilerinin makro ekonomik etkileri üzerine ampirik bir analiz
An empirical analysis on the macroeconomic effects of customs taxes
  1. Tez No: 739905
  2. Yazar: KENAN DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük Vergisi, Kısmi Denge Analizi, Pedroni ve Kao Eş bütünleşme Testi, Custom Taxes, Partial Equilibrium Analysis, Pedroni and Kao Cointegration Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada bir maldan alınan gümrük vergisinin yarattığı etkileri açıklamak için kullanılan kısmi denge analizi üzerine ampirik bir çalışma yapılmıştır. İlk olarak gümrük vergilerinin tanımlanması ve tarihçesi ele alınmıştır. Ardından Türkiye'de uygulanan gümrük vergisi ve benzeri etkiye sahip harçlardan bahsedilmiştir. Çalışmanın analiz kısmının da temelini oluşturan kısmi denge grafiği üzerinde gümrük vergilerinin yarattığı değişimlerin etkileri tek tek incelenmiştir. Ekonometrik analiz bölümünde Türkiye ve seçilmiş 24 OECD ülkesi için 40 yıllık bir süreci araştıran veri setinde; bağımsız değişken olarak Gümrük Vergi Gelirleri, bağımlı değişken olarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Hane Halkı Harcamaları, İthalat ve İhracat verileri kullanılmıştır. Uygulama bölümünde Panel Birim Kök testinin birinci seviyede durağan olduğu anlaşıldıktan sonra Pedroni ve Kao eş bütünleşme testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini araştırmak üzere Dumitrescu-Hurlin nedensellik analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This empiric study aims to explain the partial equilibrium analysis which defines the effects created by custom tariffs. Firstly, explanation and history of custom tariffs are explained. Secondly, the custom tariffs and taxes with similar effects those are being applied by Turkey are mentioned. The effects created by the custom tariffs on the partial equilibrium graph that form the basis of this study`s analysis section is examined one by one. In econometric analysis data section, which investigates Turkey and 24 chosen OECD countries in 40 years timeline; custom tariffs as an independent variable, gross domestic product as dependent variable, household expenses, import and export data are being used. In implementation section, when it is understood that the first section of panel unit root test is stabile, then Pedroni and Kao cointegration test is being implemented. After it is understood that the datas are cointegrated, FMOLS and DOLS parameter estimations have been done. Finally to investigate between causality relationship among the variables, Dumitrescu-Hurlin causality test is being applied.